Η συγκράτηση του δανεισμού του Δημοσίου το 2023 στήριξε τα ομόλογα

Η συγκράτηση του δανεισμού του Δημοσίου το 2023 στήριξε τα ομόλογα

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές των ομολόγων καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αυριανών αποφάσεων της Fed. Οσον αφορά στην εγχώρια αγορά ομολόγων οι αποδόσεις παρέμειναν στα χθεσινά επίπεδα με μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδος το 2023 θα διαμορφωθεί στα 7 με 8 δισ. ευρώ, όσα περίπου δηλαδή έχει δανειστεί και φέτος (περίπου 8,7 δισ. ευρώ), τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Τον επόμενο χρόνο θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε οι πληρωμές για τόκους να παραμείνουν περίπου στα φετινά επίπεδα. Στη συγκράτηση του κόστους εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους συμβάλλει επίσης η πρόωρη εξόφληση των δανείων που έχει λάβει το Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του έτους πρόκειται να αποπληρωθούν 2,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης που είχε δοθεί στη χώρα στην αρχή των μνημονίων (GLF).

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,55% από 4,64% χθες έναντι 2,132% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,43% από 2,51% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9870 δολάρια από το επίπεδο των 0,9891 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9947 δολάρια.