Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Θέμα ωρών η αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% – Πώς επηρεάζονται οι δανειολήπτες

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Θέμα ωρών η αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% – Πώς επηρεάζονται οι δανειολήπτες

Επιβαρύρονται κυρίως αυτοί που έχουν επιλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο - Ενισχύονται το ευρώ και τα ομόλογα ενόψει της αυριανής αλλαγής

Προεξοφλώντας μία αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,75% αύριο, ανοδικά κινήθηκαν σήμερα το ευρώ και τα ομόλογα. Μάλιστα η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το όριο του 1 προς 1 έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, αυτό θα επηρεάσει τους δανειολήπτες, καθώς θα αυξηθούν και οι δικές τους δόσεις και αφορούν εκείνους με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρουσιάζει το newmoney, σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% η δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου, ύψους 100.000 ευρώ, με μέσο αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, ήτοι 180 μήνες, θα αυξηθεί από τα 696 ευρώ/μήνα στα 733 ευρώ/μήνα (επιπλέον επιβάρυνση κατά περίπου 37 ευρώ). Εάν η διάρκεια ανέρχεται στα 20 έτη ή 240 μήνες, τότε το μηνιαίο κόστος αυξάνεται στα 39 ευρώ, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.

Αντιστοίχως, για ένα μέσο επιχειρηματικό τοκοχρεωλυτικό δάνειο, ύψους 200.000 ευρώ, με μέσο αρχικό επιτόκιο 5,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια, η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης μεταφράζεται σε αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 76 ευρώ/μήνα (από αρχική δόση 2.230 ευρώ σε 2.307 ευρώ).

Στο μεταξύ σήμερα η Τράπεζα του Καναδά, παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις προχώρησε σε μία πιο συγκρατημένη κίνηση αυξάνοντας τα επιτόκια της μόνο κατά 0,5% αντί του 0,75% όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές και οι αγορές. Πρόκειται για τη δεύτερη κεντρική τράπεζα μετά από αυτήν της Αυστραλίας που υποχωρεί από την επιθετική της στάση.

Από την άλλη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva ζήτησε σήμερα από τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν την μάχη κατά του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια τους μέχρι να φθάσουν σε «ουδέτερο» επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτέλεσαν την απάντηση της κεντρικής τράπεζας μετά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών και του πληθωρισμού, ο οποίος άγγιξε το 9,9% στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους «μέχρι το 2024 οπότε οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των αυξήσεων αυτών». «Τα οφέλη θα έρθουν, αλλά δεν είναι ακαριαία, αυτό απαιτεί λίγη υπομονή στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,74% από 4,94% χθες έναντι 2,12% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,62% από 2,60% χθες, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το όριο του 1 προς 1 έναντι του δολαρίου. Ετσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0065 δολλάρια από το επίπεδο των 0,9984 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0023 δολάρια.