Google: Η επένδυση που θα συνεισφέρει 2,2 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Google: Η επένδυση που θα συνεισφέρει 2,2 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Στρατηγικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας παρουσίασε ο τεχνολογικός κολοσσός

Τις νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες της, με σκοπό να συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Google σε εκδήλωση στην Αθήνα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται σχέδιο δημιουργίας του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τους πελάτες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030 το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Οι νέες πρωτοβουλίες της Google εστιάζουν επίσης στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, με έμφαση στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα. Αυτό αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της Google στον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα και από τη συνεργασία της με το Υπουργείο Τουρισμού που είχε ανακοινωθεί στο 7ο Οικονομικό Forum των Δελφών, τον περασμένο Απρίλιο. Η πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας στο πλευρό της την Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων : «Μέσα σε μόλις 40 μήνες η χώρα μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, ώστε από ουραγός στην κούρσα της ψηφιακής εξέλιξης, να γίνει πρωτοπόρος. Τα βλέμματα από το εξωτερικό, που άλλοτε έκρυβαν δυσπιστία, τώρα έγιναν χέρια πρόθυμα για συνεργασία. Η χώρα μας δεν είναι, πια, απλός καταναλωτής, αλλά δημιουργός υπηρεσιών και τεχνολογιών. Ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται σε πόλο έλξης σημαντικών και δυναμικών επενδύσεων. Το νέο «Cloud region» που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού του άλματος. Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που έγιναν πράξη την τελευταία τριετία. Δημιουργώντας εθνικό πλούτο και νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, και αναστέλλοντας τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων εκτός συνόρων».

«Κάθε οργανισμός χρειάζεται μια πλατφόρμα που να αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξή του. Το δικό μας παγκόσμιο δίκτυο cloud regions υποστηρίζει την τεχνολογική υποδομή που προσφέρουμε στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να καινοτομούν ταχύτερα και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις», δήλωσε η Adaire Fox-Martin, πρόεδρος της Google Cloud International. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με Έλληνες πελάτες για να εξασφαλίσουμε ότι το cloud region της χώρας εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και μαζί να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Το πρώτο Google Cloud region στην Ελλάδα

Το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά.

Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.

Επιταχύνοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Επιπλέον, η Google έχει ήδη ξεκινήσει τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την Deloitte, ώστε να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας αφιερωμένου στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στόχος είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Στην Google, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση «γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικοί επιχειρηματίες επιτελούν σπουδαίο έργο για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, το Google.org, που είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Google, προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα».

Η Google ανακοίνωσε, επίσης, την επερχόμενη συνεργασία της με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που γιορτάζουμε ένα νέο κεφάλαιο της παρουσίας μας στην Ελλάδα», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η σημερινή ανακοίνωση στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τη συνεισφορά της Google στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας και μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας που είναι να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιών μας, με κάθε πιθανό τρόπο - για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον».

Δήμας: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός αναφέρει: «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας. Η νέα μεγάλη επένδυση της Google σε υποδομές Cloud στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα άλμα στην νέα εποχή και μετατρέπει την χώρα μας σε "ψηφιακή πύλη" της Ευρώπης».

«Η συνεργασία μας με άλλη μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο δίκτυο της τεχνολογίας αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα δημιουργεί χιλιάδες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλει στο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, δημιουργεί κίνητρα και νέες δεξιότητες στις επιχειρήσεις, θωρακίζει από απειλές στον κυβερνοχώρο και αναβαθμίζει της στρατηγική μας θέσης», προσθέτει.