Πώς θα εξοικονομήσετε 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα για εξασφάλιση μπόνους επιδότησης στον λογαριασμό

Πώς θα εξοικονομήσετε 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα για εξασφάλιση μπόνους επιδότησης στον λογαριασμό

Tο νέο σύστημα θα περιλαμβάνει 3-4 κλίμακες κατανάλωσης - Ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές και πώς μπορούμε με τις χρησιμοποιήσουμε καλύτερα

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, εφόσον καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15%, οδηγεί τους καταναλωτές στην αναζήτηση τρόπων που θα το επιτύχουν. Αυτό θα τους βοηθήσει να κερδίσουν το μπόνους, άρα θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση στον λογαριασμό τους και συνεπώς θα πληρώνουν λιγότερα.

Το νέο σύστημα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος θα περιλαμβάνει 3 4 κλίμακες κατανάλωσης.

Πώς θα «πιάσετε» το 15%

Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Η αντικατάσταση του με έναν ηλιακό διπλής ενέργειας μπορεί να μας δώσει εξοικονόμηση από 60 έως 70%. Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές.

Στην περίπτωση όμως που κάτω από το σιδερόπανο στρώσουμε φύλλα αλουμινόχαρτου, ένα θερμόφιλο υλικό δηλαδή, θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο σιδερώματος. Με αυτό τον τρόπο ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 20 κιλοβατώρες το μήνα, θα εξοικονομήσει τις 10, δηλαδή το 50%.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος αναζητώντας ανταγωνιστικά τιμολόγια, μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Κλιμακωτή επιδότηση και σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Κλιμακωτή επιδότηση θα υπάρχει και στο φυσικό αέριο, άρα η μείωση της κατανάλωσης θα ενισχύει το όφελος. Για να γυρίσουν όσοι καταναλωτές μπορούν από το αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης δίνεται επίδομα 350 ευρώ κατά μέσον όρο, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με κάθε περιοχή. Οι νέοι δικαιούχοι θα λαμβάνουν διπλό επίδομα. Η επιδότηση στο πετρέλαιο θα υπάρχει και στην αντλία και θα ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο, αναφέρθηκε στο Star.

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τον στόχο εξοικονόμησης

Σημασία βεβαίως, έχει και τι λέει ο κόσμος, ο οποίος δεν είχε και πολύ αισιόδοξος ότι θα καταφέρει τον στόχο εξοικονόμησης του 15%.

Με ένα μισθό 600 ευρώ η κυριά Σεβαστή προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στο σπίτι μαζί με τις δύο της κόρες. Τόσα χρόνια έκοβε από παντού, τώρα καλείται να κόψει και από την κατανάλωση ρεύματος.

«Κάτι ο φούρνος, κάτι το πλυντήριο, ο θερμοσίφωνας, εντάξει πόσο να ελαττώσεις; Όσο και να παλέψεις, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό», δήλωσε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα είναι η θέρμανση του σπιτιού. Για πετρέλαιο δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, το κλιματιστικό και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν ενέργεια.

Αρκετοί πολίτες που είχαν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος τα τελευταία χρόνια για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως λένε αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο του 15% που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα μέτρα και ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα από τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα.