Γιατί βλέπουμε όλο και λιγότερες προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Γιατί βλέπουμε όλο και λιγότερες προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πρόεδρος INKA: Αγοράζουμε στη ίδια τιμή προϊόντα με μικρότερη ποσότητα

Τη διαμαρτυρία του εκφράζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Λεχουρίτης, διότι, όπως υποστηρίζει, μειώνονται οι ποσότητες στις συσκευασίες προϊόντων.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ είπε μάλιστα ότι πλέον μπορεί να είναι φθηνότερο ένα μεμονωμένο προϊόν στο ράφι παρά το ίδιο σε συσκευασία προσφοράς.

«Tα απορρυπαντικά κοστίζουν πλέον 13 ευρώ οι 70 μεζούρες ενώ μέχρι πρότινος η ίδια συσκευασία περιείχε 90, το ένα κιλό παξιμάδια έγιναν 800 γραμμάρια και το ίδιο ισχύει για συσκευασμένα φρούτα και πλήθος προϊόντων. Ακόμη και τα σφουγγάρια κουζίνας συρρικνώθηκαν σε μέγεθος» είπε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Λεχουρίτης. «Δεν είναι παράνομο, εάν η μείωση της ποσότητας χωρίς αλλαγή τιμής αναγράφεται στις συσκευασίες. Δεν είναι όμως και ηθικό» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, προσθέτοντας: «Τα μακαρόνια, οι μαργαρίνες, το γιαούρτι αλλά και σχεδόν όλες τις συσκευασίες, μέχρι και οι ζωοτροφές, είναι το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα προϊόντα με "κρυφές" ανατιμήσεις αφού οι επιχειρήσεις μειώνουν την ποσότητα στις συσκευασίες».

Το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε «εισαγόμενο καθώς ισχύει τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το οποίο ήδη προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία. «Πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να συνομιλήσει με βιομηχάνους γιατί πρόκειται για παραπλάνηση του καταναλωτή, αφού η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ υποκρύπτούν τον πληθωρισμό με το τέχνασμα της μειωμένης ποσότητας», επισημαίνεται.

«Εισαγόμενη και η κατάργηση των προσφορών τύπου 1+1 δώρο»

Μάλιστα, ο κύριος Λεχουρίτης είπε ότι πλέον μπορεί να είναι φθηνότερο ένα μεμονωμένο προϊόν στο ράφι παρά το ίδιο σε συσκευασία προσφοράς. «Πρέπει να ελέγχεται η απόδειξη κι αν η τιμή είναι ίδια με αυτή στα ράφια και φυσικά είναι αδύνατον να μετράει ο κάθε καταναλωτής μεζούρες», είπε ο κύριος Λεχουρίτης. Ανέφερε τέλος καταγγελία για αδιανόητη αύξηση 150% σε βρεφικό γάλα, ειδικό για αλλεργίες που «μέσα σε μια εβδομάδα έφτασε στα 29 – 34 ευρώ».