Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα θωράκισης και στήριξης για την Ελλάδα – Συναγερμός στην Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα θωράκισης και στήριξης για την Ελλάδα – Συναγερμός στην Ευρώπη

Κινήσεις σε δύο άξονες

Κλείνει τις στρόφιγγες η Ρωσία απειλώντας επί της ουσίας την Ευρώπη και εντείνοντας την ανησυχία για την Ευρώπη.

«Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Ακούω ή διαβάζω – πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δημόσιος διάλογος είναι καλό να βασίζεται στον ρεαλισμό και ο αληθινός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις […] Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς όμως να τα καταργούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, στην ομιλία της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει:

-Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο-καύσιμα.

-Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

-Αύξηση στις συντάξεις (μετά από 12 χρόνια)

-Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

-«Φθηνή» στέγη για νέα ζευγάρια και νέους εργαζόμενους.

-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά.
-Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.

Η Κομισιόν φαίνεται να δουλεύει σε δυο άξονες.

Από τη μια σκοπεύει να λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές του ρεύματος, αλλά και να αναδιαρθρώσει συνολικά τη διανομή – παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία έχει τη δύναμη γιατί πουλάει το φυσικό αέριο, όμως ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο είναι οι χώρες της γηραιάς ηπείρου που καλούνται να παίξουν το δικό τους χαρτί απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τιν Βαν Ντερ Στράτε, ανέφερε πως «οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν γίνει τίποτα. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό ενέργειας κατά 770 ευρώ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ουσία προανήγγειλε το ξήλωμα της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ανίκανη να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις και ανάγκες. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και τα Ευρωπαϊκό Συμβουλία που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι κομβικά.