Σταθεροποιητικές τάσεις της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Σταθεροποιητικές τάσεις της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πιθανόν να υποχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα

Συγκρατημένο εμφανίζεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της ευρωζώνης μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών στοιχείων αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση του ΑΕΠ έφθασε το 0,7% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και το 4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι το α' τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% στην ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4%.

Οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν σήμερα σταθεροποιητικά, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πιθανόν να υποχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα. Οι ενεργειακές απειλές του Κρεμλίνου, η παρατεταμένη προσφορά και η αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώνουν τη ζήτηση και την παραγωγή. Επιπροσθέτως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού προκαλούν σοβαρή ανησυχία καθώς τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε στο 8,9% (από 8,6% τον προηγούμενο μήνα) δημιουργώντας έτσι στην ΕΚΤ αυξημένη πίεση για ακόμη μία «γενναία» αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 63 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,05%, από 3,01% χθες, έναντι 0,88% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,17%, από 2,18% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0154 δολ. από το επίπεδο των 1,0156 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0122 δολ.