Σκρέκας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όριο κατανάλωσης οι επιδοτήσεις ενέργειας για τον Ιούλιo

Σκρέκας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όριο κατανάλωσης οι επιδοτήσεις ενέργειας για τον Ιούλιo

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις ανά κατηγορία καταναλωτών

Διευρύνεται από τον Ιούλιο η στήριξη των καταναλωτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες για την κάλυψη όλων των καταναλωτών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο κατανάλωσης. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου θα διατεθούν συνολικά 722 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ότι τον Ιούνιο.

Επίσης, τόνισε ότι από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές ρεύματος έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για τα τιμολόγια που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν αζημίως να αλλάξουν προμηθευτή.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο έχουν ως εξής:

· Για τους οικιακούς καταναλωτές 200 ευρώ/MWh

· Για τους καταναλωτές Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου 240 ευρώ/MWh καλύπτοντας σχεδόν το 100% των αυξήσεων

· Για τους εμπορικούς καταναλωτές μέχρι 35 KVA 192 ευρώ/MWh καλύπτοντας το 82% των αυξήσεων

· Για τις αγροτικές καταναλώσεις 213 ευρώ/MWh καλύπτοντας το 90% της αύξησης

· Για τους υπόλοιπους εμπορικούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές 148 ευρώ/MWh.

Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα επιδοτούνται τον Ιούλιο με 30 ευρώ/MWh.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν διατεθεί συνολικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με ενέργεια σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια. Συγκεκριμένα έχει καταφθάσει ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης που διπλασιάζει τη χωρητικότητα του σταθμού και η οποία θα είναι λειτουργική έως το τέλος του μήνα.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ντίζελ έχουν προμηθευτεί καύσιμο και βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

Τέλος όπως είπε ο κ. Σκρέκας η χώρα μας είναι σε θέση να συνδράμει τη Βουλγαρία εξάγοντας φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι στη γειτονική χώρα έχει διακοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου εδώ και περίπου δύο μήνες.