Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης – Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης – Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Την Παρασκευή το πρωί η εξειδίκευση των μέτρων

Τα μέτρα κλείδωσαν, το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση είναι έτοιμο, και θα ανακοινωθεί στις 19:00 από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο Παρασκευή στις 8:30 το πρωί θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών, οι οποίες θα ισχύσουν και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατόρες το μήνα. Επίσης, η στήριξη θα είναι οριζόντια και θα αφορά όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο στις παροχές κύριας κατοικίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν ετοιμάσει και ένα πακέτο αναδρομικής στήριξης των οικιακών καταναλωτών, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Βασικός στόχος ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά να πέσει στα επίπεδα του 2020.

Σε δύο φάσεις αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

1η Φάση: Μάιος και Ιούνιος

  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής με επιδοτήσεις
  • Αναδρομική ενίσχυση νοικοκυριών με φουσκωμένους λογαριασμούς

2η Φάση: Ιούλιος-Δεκέμβριος

  • Πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος
  • Αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας