Συνεχίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Συνεχίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Δεν επιβαρύνει σημαντικά το Δημόσιο Χρέος σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς

Συνεχίστηκε και σήμερα οι άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, με αποτέλεσμα αυτή του 10ετούς ελληνικού να κυμαίνεται πλέον στο 3,4%, ενώ του αντίστοιχου γερμανικού ξεπέρασε το 1%.

Ο δείκτης ελληνικών κρατικών ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος συνοψίζει διαχρονικά τις αποδόσεις του συνόλου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στις διεθνείς χρηματαγορές, έχει καταγράψει πτώση 9,2% από τις αρχές του 2022, γεγονός που αντανακλά μια μεσοσταθμική αύξηση των αποδόσεων κατά 128 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η τρέχουσα απόδοση του δείκτη να διαμορφώνεται πλέον στο 2,15% από 0,88% στις αρχές του έτους.

Ωστόσο όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της Τράπεζας η άνοδος αυτή των αποδόσεων -ακόμη και αν δεν αποδειχθεί πρόσκαιρη- δεν προκαλεί σημαντική πίεση στο κόστος αναχρηματοδότησης του Δημοσίου Χρέους καθώς είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού δανεισμού είναι μακράς διάρκειας, έχει σταθερούς ή αντισταθμισμένους και ιδιαίτερα ευνοϊκούς/προτιμησιακούς όρους ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η ύπαρξη ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος. Αντίθετα, οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι πολύ πιο περιορισμένης διάρκειας και η ανάγκη αναχρηματοδότησής τους πολύ πιο ορατή στο άμεσο μέλλον. Και στις δύο όμως περιπτώσεις, η άνοδος των αποδόσεων επιβαρύνει το κόστος δανεισμού στο μέτρο και στο βαθμό που λήξεις υφισταμένων ομολόγων, τραπεζικού και διακρατικού δανεισμού αλλά και νέες επενδυτικές/ταμειακές ανάγκες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις ομολόγων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,41% από 3,08% την Παρασκευή, έναντι 0,93% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,5% από 2,52% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0543 δολ. από το επίπεδο των 1,0557 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0566 δολ.