Φορολογούμενοι: Τι ισχύει για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Φορολογούμενοι: Τι ισχύει για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 - 500 ευρώ

Ανατροπές στο τοπίο των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων φέρνει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ανοίγει ο κύκλος των περιπτώσεων φορολογούμενων οι οποίοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όταν εκ των υστέρων και εκτός των προθεσμιών αλλάζουν το ύψος του εισοδήματος τους και συνεπώς το τελικό εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Με βάση την νέα ρύθμιση τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες περιπτώσεις εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για τις οποίες δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα 100 – 500 ευρώ. Αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις τροποποιήσεων:

  • Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώνεται ο υποπίνακας του κωδικού 801 με τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και οι μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.