Έτσι θα καταστεί η Ελλάδα μια ενεργειακά αυτόνομη χώρα και ο κρίσιμος ρόλος ΑΠΕ και LNG

Έτσι θα καταστεί η Ελλάδα μια ενεργειακά αυτόνομη χώρα και ο κρίσιμος ρόλος ΑΠΕ και LNG

Σκρέκας: Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια

Για το στόχο της Ελλάδας ώστε σύντομα να καταστεί μία ενεργειακά αυτόνομη χώρα, αναφέρθηκε σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,

Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών κατά της ακρίβειας, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να συμπληρώσει πως η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια από τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αυτό επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Όπως ανέφερε ακόμη ο Κώστας Σκρέκας, στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστεί η Ελλάδα μια ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού που διαθέτει.

Και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις βορειότερες χώρες και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε, σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο είναι αναγκαίο».

Δείτε όσα είπε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μετά το 25:44 του βίντεο: