Αυτά είναι όλα τα νέα μέτρα στήριξης σε καύσιμα και ρεύμα – Πριν το Πάσχα η έκτακτη ενίσχυση

Αυτά είναι όλα τα νέα μέτρα στήριξης σε καύσιμα και ρεύμα – Πριν το Πάσχα η έκτακτη ενίσχυση

Όλοι οι δικαιούχοι - Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων η επιδότηση του κόστους αγοράς

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε πάνω από 3,2 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου, κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης, είναι η εξής:

«Η κυβέρνηση υλοποίει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη στήριξη των πολιτών με έμφαση στους πλέον ευάλωτους αλλά και των επιχειρήσεων, των ανθρώπων της δημιουργίας και της παραγωγής. Υλοποιεί τη δέσμευση αυτή με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες. Πρόγραμμα ενίσχυσης που σήμερα επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε για να ανταποκριθούμε στις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Ελλήνων για ασφάλεια και σταθερότητα μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας. Προσπαθούμε συνεχώς με πράξεις και όχι με λόγια και απλοϊκές προσεγγίσεις να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων στη ζωή των πολιτών και θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.

Το ύψος των νέων μέτρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας ανέρχονται μέχρι σήμερα στο 3,7 δισ. ευρώ».

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «ζούμε σε μια ιστορική περίδοο, με υψηλές αβεβαιότητες, πρωτοφανείς προκλήσεις. Η Ευρώπη βιώνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαθιά κρίση για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες. Έναν πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα μεταναστευτικά κύματα που επιφέρει σοβαρή διαταραχή στην οικονομία. Η νέα διεθνής κρίση, διογκώνει τις τιμές της ενέργειας και στα βασικά είδη, ενισχύει τον πληθωρισμό, διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη, ενισχύει τη μεταβλητότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική». Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει ένα δίχτυ ασφαλείας για ευάλωτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι:

Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και έρχεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, ενισχύονται τα ευάλωτα νοικοκυριά με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

  • Χορηγείται 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε ΑμΕΑ.
  • Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων επιστροφών από τις 60 στις 96 δόσεις.
  • Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ. Μέσα σε 2,5 χρόνια 35% η συνολική μείωση του σε σχέση με το 2018. Πλέον 8 στους 10 που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας θα δουν μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ενίσχυση για αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα.
  • Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 324 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πρόσθεσε «επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης».

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται στα 27 λεπτά το λίτρο. Επιπλέον, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον κατάναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, ενώ έχουν σημειωθεί ρεκόρ υψηλών τιμών από την έναρξη του πολέμου.

Η μέση τιμή της ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 ευρώ. Η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, είπε.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που εφαρμόζει σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά.

Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος.

  • Μέση μηναία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο.
  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτούμε με 150 ευρώ την κιλοβατώρα.
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα ευάλωτα νοικοκυριά αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Θ. Σκυλακάκης: Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων η επιδότηση του κόστους αγοράς

Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, που θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό. Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.