Σαρώνει τα νοικοκυριά η ακρίβεια – Ράλι στις τιμές, μέτρα ανακοινώνει η Κομισιόν

Σαρώνει τα νοικοκυριά η ακρίβεια – Ράλι στις τιμές, μέτρα ανακοινώνει η Κομισιόν

Έρχεται το επίδομα ακρίβειας

Το κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από το φθινόπωρο πλέον φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Βασικά αγαθά όπως τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών το οποίο προκαλεί ηλεκτροσόκ στην αγορά.

Η ραγδαία αύξηση του πετρελαίου έχει εκτοξεύσει τη τιμή της βενζίνης ακόμη και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ στα νησιά οι τιμές των καυσίμων κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.

Το κύμα ανατιμήσεων να «χτυπάει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών και η κυβέρνηση αναζητά αναχώματα στρέφοντας το βλέμμα της σήμερα Τρίτη (8/3) στην Κομισιόν η οποία θα ανακοινώσει τη νέα επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη νέα φάση της ενεργειακής κρίση.

Παράλληλα η κυβέρνηση:

Συνεχίζει και τον Μάρτιο τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες αναμένεται να είναι ελαφρώς διευρυμένες. Ειδικότερα, θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο τον Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ετσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300), χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση
  • Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Θα χορηγήσει οικονομική ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους, μια «επιταγή ακρίβειας» όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι οριστικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την «επιταγή ακρίβειας» θα τη λάβουν περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά με το ποσό του επιδόματος να φθάνει έως τα 300 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων που έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα άτομα με αναπηρία.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν ακόμη και ένα μικρό ποσοστό από τις ανατιμήσεις των προϊόντων, ενώ το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων μεγαλώνει ταχύτατα καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο οι λογαριασμοί ρεύματος όσο και το κόστος των μεταφορικών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...