Αύξηση έως και 30% των εισοδηματικών κριτηριών για το επίδομα θέρμανσης – Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων

Αύξηση έως και 30% των εισοδηματικών κριτηριών για το επίδομα θέρμανσης – Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων

Το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ

Σε μια πολύ σημαντική ενέργεια θα προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο τη διεύρυνση της λίστας των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης. Όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια,σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Ο στόχος είναι να προστατευτεί το 85% των νοικοκυριών από την αύξηση στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο κανάλι, ο άγαμος φορολογούμενος θα δικαιούται επιδότηση θέρμανσης εφόσον το εισόδημά του δεν ξεπερνά τα 15.000-16.000 ευρώ (από 12.000 πέρυσι )

Για τον έγγαμο το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στη ζώνη των 24.000-26.000 ευρώ  (από 20.000 ευρώ) και για τη μονογονεϊκή οικογένεια στα 26.000-28.000 ευρώ ( από 22.000).

Σημαντική προβλέπεται η αύξηση και των εισοδηματικών κριτηρίων και για όσους έχουν παιδιά. Από τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η προσαύξηση ανεβαίνει τώρα στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.

Για τα μέτρα στήριξης μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 , ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:

«Οι καταναλωτές φυσικού αερίου μέχρι και πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο ξεκινά για μια τετραμελή οικογένεια στην Αθήνα στα 250 ευρώ και φτάνει στα 600-700 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια στη Βόρεια Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι...Έχει να κάνει με την αξιοποίηση πόρων της τάξης των 8δις € για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός hedging, ένας μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός ο οποίος όταν έχουμε τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες, πολύ αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας να έρχεται αυτός ο μηχανισμός και να απαλύνει αυτές τις αυξήσεις».

Δικαιούχοι επιδότησης θα είναι και φέτος όλοι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (130.000 για τον άγαμο -250.000 για τον έγγαμο) ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ξύλα ή πέλετ.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ καθώς ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση από τα 80 στα 100 εκατ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από 0,027 ευρώ η κιλοβατώρα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί στα 0,059 ευρώ.

Η υψηλή πτήση των τιμών αναμένεται να κρατήσει μήνες όπως εκτίμησε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 : «Δεν θα είναι αυτό που έλεγα πριν, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κρατήσει η αύξηση στις πρώτες ύλες και μετά θα πέσει γιατί θα υποχωρήσει η ζήτηση.  Φαίνεται ότι έχει πιο διαρκή χαρακτηριστικά η κρίση στην ενέργεια».

Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει πως η μέση τιμή του πετρελαίου από τα 43,4 δολάρια το βαρέλι πέρυσι θα κυμανθεί μεταξύ 68,3 και 68,7 δολάρια φέτος και του χρόνου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα και έτσι να συγκεκριμενοποιηθούν τα νέα μέτρα.