Συναινετικό διαζύγιο: Θα εκδίδεται με ένα «κλικ» από το σπίτι

Συναινετικό διαζύγιο: Θα εκδίδεται με ένα «κλικ» από το σπίτι

Τα οκτώ βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει το ζευγάρι, οι δικηγόροι τους και ο συμβολαιογράφος μέχρι την άυλη έκδοσή του

Χωρίς χαρτιά και γραφειοκρατία θα εκδίδονται πλέον τα συναινετικά διαζύγια στη χώρα μας αφού το μόνο που θα απαιτείται θα είναι ένας απλός ηλεκτρονικός υπολογιστής ή το κινητό τηλέφωνο. Στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για το οικογενειακό δίκαιο που επιψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται επί λέξει ότι «οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία ή κοινή ψηφιακή δήλωση να λύσουν τον γάμο τους.

Η έγγραφη συμφωνία καταρτίζεται μεταξύ των συζύγων ή η κοινή ψηφιακή δήλωση υποβάλλεται από αυτούς με την παρουσία ή με ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από αυτούς».

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, υλοποιεί συνεχώς πολιτικές που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το κράτος δεν είναι πια εμπόδιο, είναι πλέον η λύση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το άυλο συναινετικό διαζύγιο, έργο στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο γενικός γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Στην ουσία, η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του gov.gr, με μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Έτσι, εξοικονομείται χρόνος, καταπολεμάται η γραφειοκρατία και απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία του παρελθόντος τόσο οι πολίτες όσο και οι δικηγόροι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαδικασία περιλαμβάνει οκτώ βήματα.

Βήμα 1ο: Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση του βήματος, οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν e-mail που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία. Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει e-mail που τον ενημερώνει ότι πρέπει να συνδεθεί και αυτός για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Βήμα 2ο: O άλλος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.

Βήμα 3ο: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Βήμα 4ο: Αφού δοθεί εκατέρωθεν η συναίνεση του ζευγαριού στο κείμενο των δύο δικηγόρων ξεκινά η διαδικασία λύσης του γάμου.

Βήμα 5ο: Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο δεκαήμερο, το ζευγάρι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την χρονική παρέλευση ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη ακόμη και ψηφιακά.

Βήμα 6ο: Μόλις υπογραφεί η πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Μάλιστα θα υπάρχει πρόβλεψη στο συγκεκριμένο σημείο και για την επιμέλεια τέκνων.

Βήμα 7ο: Ο συμβολαιογράφος εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου, ήτοι την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης αν πρόκειται για θρησκευτικό γάμο.

Βήμα 8ο: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/ μοναδικό αναγνωριστικό, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Το e-mail θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και επί της ουσίας συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.