Αλλαγές από την 1η Ιουνίου για ρυθμίσεις χρεών και πλειστηριασμούς

Αλλαγές από την 1η Ιουνίου για ρυθμίσεις χρεών και πλειστηριασμούς

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας

Αλλάζουν όλα από 1η Ιουνίου για χρέη και πλειστηριασμούς, αφού δε θα υπάρχει πλέον καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα μπορεί να γίνεται συνολική ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ταμεία.

Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να είναι έως 240 δόσεις. Όσοι δηλώνουν πτώχευση, θα έχουν απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους και διαγραφή των οφειλών τους. Αυτό αφορά σε μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και απλούς πολίτες. Με την πτώχευση του οφειλέτη γίνεται μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας σε φορέα, που θα συσταθεί και ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας του.

Η διάρκεια του ενοικίου είναι 12 έτη, ενώ η επαναγορά της κατοικίας θα μπορεί να γίνει, αλλά χωρίς αφαίρεση των ενοικίων. Τα κριτήρια για να μπει κάποιος στην παραπάνω διαδικασία είναι:

- Να έχει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ (άγαμος) ή έως 10.500 ευρώ (ζευγάρι) και το ποσό αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε παιδί.

- Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως 120.000 ευρώ (άγαμος) ή έως 135.000 ευρώ (έγγαμο), συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.