Η Αττική σε σκληρό lockdown: Τι θα γίνει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και χρέη πανδημίας

Η Αττική σε σκληρό lockdown: Τι θα γίνει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και χρέη πανδημίας

Εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία

H Αττική μπαίνει από αύριο στις 6 το πρωί σε νέο σκληρό lockdown και η ελληνική οικονομία ξανά στον αναπνευστήρα.  Τα  νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο λεκανοπέδιο όπου παράγεται  σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας επιφέρουν νέα πλήγματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με την αγορά κλειστή στην Αττική , κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «λουκέτο» μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το ιδιωτικό χρέος θα εκτοξευθεί στα ύψη καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο  να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ηδη τον Ιανουάριο τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα του Δημοσίου  ήταν μειωμένα κατά 15% - 20% ενώ αυτά του ΕΦΚΑ κατέγραψαν βουτιά  30%.

Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι αυτά θα ίσχυαν μέχρι τον Απρίλιο και ήδη θεωρείται ξεπερασμένη με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης που θα απαιτηθούν ακόμη και πάνω  από τα 10 δισ. ευρώ.  Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρώτο τρίμηνο θα διατεθούν σε μέτρα στήριξης 5,9 δις ευρώ ενώ το 1,6 που απομένει θα διατεθεί σε άλλες υποχρεώσεις ή μέτρα, όπως το Γέφυρα 2.

Οσο αργεί να φανεί  φως στο τούνελ της πανδημίας τόσο εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία. Τα περισσότερα μέτρα στήριξης  οδηγούν σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα  και όπως εκτιμάται, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει  τεθεί εκτός της τροχιάς της  πρόβλεψης  του 3,9% του ΑΕΠ.

Υπό τη σκιά της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης στη πρώτη γραμμή μπαίνουν και οι χειρουργικές παρεμβάσεις με «κουρέματα» φόρων και νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παγώσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η δυναμική της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα και επιτάσσει ενεργοποίηση πλέγματος φορολογικών μέτρων εντός βέβαια των δημοσιονομικών αντοχών που εφ΄ ενός θα αποτρέψουν επιβαρύνσεις και εφ΄ ετέρου θα δώσουν ανάσες στη χειμαζόμενη αγορά.

Η ατζέντα των παρεμβάσεων που εξετάζονται στο φορολογικό μέτωπο περιλαμβάνει:

1.  «Λίφτινγκ» στη ρύθμιση για τα κορωνο- χρέη. Σε πρώτη φάση εξετάζεται επέκταση της αναστολής πληρωμής των οφειλών που λήγουν τον Απρίλιο ενδεχομένως έως τον Ιούνιο και βελτίωση της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων. Το ένα σενάριο προβλέπει εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάνουν και τις 120  και το άλλο παράταση της αναστολής για τουλάχιστον δύο ακόμα μήνες. Ειδικότερα για την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης η πρόταση που είναι στο τραπέζι προβλέπει την αποπληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις η σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και σε πάνω από 24 για όσους έχουν αποδεδιεγμένα έχουν πληγεί περισσότερο από τη κρίση Για τις αυξημένες δόσεις θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του και το επιτόκιο θα είναι πιο αλμυρό.

2.  Προκαταβολή φόρου: Επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την προκαταβολή φόρου με κλιμακωτό έως και 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με κάσρ2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου.

3. Κούρεμα του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Εξετάζεται είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία. Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «θα δούμε τις συναλλαγές σε συνδυασμό με την κατανάλωση».

4.  Μείωση ή πάγωμα των τεκμηρίων που απειλούν φέτος τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και των αναστολών εργασίας. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα αλλαγών, πληροφορίες, ωστόσο αναφέρουν ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το  οικονομικό επιτελείο το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.