Βουτιά στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, καμπανάκι και για Φεβρουάριο

Βουτιά στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, καμπανάκι και για Φεβρουάριο

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν φόρους

«To 2021 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά» λένε στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τη μείωση που καταγράφεται στα έσοδα του Ιανουαρίου και τις αυξημένες δαπάνες για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Οι πονοκέφαλοι του οικονομικού επιτελείου εντείνονται με το αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να σημειώνει ότι «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση στην Αττική, αν θα έχουμε ένα νέο lockdown και για πόσο θα το έχουμε, τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για το καλό σενάριο και για το κακό σενάριο».

Η χώρα κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά», προϋπολογισμός βρίσκεται σε κινούμενη άμμο και οι αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δοκιμάζονται με συσσωρευμένες υποχρεώσεις ενώ ένα «τσουνάμι» λουκέτων απειλεί την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο καταγράφηκε μεγάλη υστέρηση εσόδων πάνω από 15%. Αν και τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου, η τρύπα που άνοιξε στις εισπράξεις από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους δείχνει ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όπως οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος αλλά και η καταβολή του ΦΠΑ.

Το καμπανάκι «χτυπάει» από τώρα για τον τρέχοντα μήνα, αφού ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους δύσκολους μήνες για τους φορολογούμενους καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν:

1. Η όγδοη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

2. Η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

3. Ο ΦΠΑ Ιανουαρίου

4. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 με το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολής τους να ανέρχεται στο 100% του αρχικού ποσού.

Με τα νέα περιοριστικά μέτρα ο τζίρος στην αγορά καταγράφει νέα μείωση και σε συνδυασμό με τις αναστολές στις πληρωμές των φόρων θα δημιουργήσουν νέες «τρύπες» στα κρατικά ταμεία.

Με τον χρόνο λήξης της υγειονομικής κρίσης να παραμένει άγνωστος, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βαδίζουν κυριολεκτικά στα τυφλά, αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη ακόμη και με τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες. Όπως υπογραμμίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή δίνεται βάρος στην διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.