9η αξιολόγηση: Στο επίκεντρο οι έκτακτες παρεμβάσεις σε 3 φόρους

9η αξιολόγηση: Στο επίκεντρο οι έκτακτες παρεμβάσεις σε 3 φόρους

Η κυβέρνηση προωθεί «α λα καρτ» ρυθμίσεις οφειλών

Την ευκαιρία να ανιχνεύσει τις προθέσεις των θεσμών στις νέες έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στις σημερινές τηλεδιαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η συζήτηση θα αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των επαγγελματιών που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στη προσπάθεια να λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς για τον εμπλουτισμό του πακέτου στήριξης είναι ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις είναι προσωρινές και στοχευμένες και συνεπώς δεν προκαλούν μόνιμες και μη αντιστρέψιμες επιβαρύνσεις στο προϋπολογισμό. Σύμφωνα με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη τεχνική αντιπροσωπεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τη κρίση νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας και στη βάση αυτή θα εξειδικευτεί το είδος και η έκταση των νέων ρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την «απόσβεση» τους.

Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι σενάρια για φορολογικές  παρεμβάσεις με στόχο την ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών και την αποτροπή επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό εξέταση πακέτο που θα αφορά μόνο τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν φέτος περιλαμβάνει:  

1.  Κλιμακωτή μείωση έως και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και για το 2021 με το δημοσιονομικό κόστος ύψος της επιβάρυνσης να φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

2.  Ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν πέρυσι ηλεκτρονικές αποδείξεις που σε αξία αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Το πέναλτι επιβάλλεται στη διαφορά, ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος των δαπανών και σε αυτό που συγκεντρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα. Το κόστος του μέτρου για το δημόσιο είναι χαμηλό.

3.  Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και θα δηλωθούν φέτος στην εφορία έτσι ώστε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και επαγγελματίες που πέρυσι είχαν δραστική μείωση εισοδήματος να μην πιαστούν στη παγίδα των τεκμηρίων και να υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι λόγω της πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων δεν θα μπορούν να καλύψουν τις αντικειμενικές  δαπάνες διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία και έτσι θα φορολογηθούν με βάση τα υψηλότερα τεκμαρτά.

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί «α λα καρτ» ρυθμίσεις οφειλών, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία. Οι δόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις χρεών θα φθάνουν ακόμα και τις 120. Το μέτρο όπως επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών που εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης των επιχειρήσεων θα συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιανουαρίου.   Σχετικά με τα προαπαιτούμενα της 9ης αξιολόγησης τα τεχνικά κλιμάκια θα δώσουν έμφαση στην μεταρρυθμιστική πρόοδο του σημείωσε η ελληνική πλευρά πάνω στους εφαρμοστικούς νόμους για το νέο Πτωχευτικό κώδικα, στα «κόκκινα» δάνεια (μαζί με την πρόταση Γιάννη Στουρνάρα για την δημιουργία bad bank),  την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στην εν εξελίξει άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που προβλέπονται στην βάση του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με τα άλλα εθνικά σχέδια θα συζητηθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.