Μέτρα στήριξης: Ρύθμιση για επιταγές και επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

Μέτρα στήριξης: Ρύθμιση για επιταγές και επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

Στη Βουλή οι διατάξεις με τα μέτρα στήριξης του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Το δρόμο προς τη Βουλή αναμένεται να πάρουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι νομοθετικές διατάξεις με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ιδιοκτητών ακινήτων για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η συνέχιση του lockdown παρατείνει τα οριζόντια μέτρα, φέρνει νέα ρύθμιση για τις επιταγές που περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος ενώ στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η επέκταση του προγράμματος της επιδότησης δόσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Πιο συγκεκριμένα στο πακέτο στήριξης περιλαμβάνεται το κούρεμα έως 100% των ενοικίων, η φθηνή κρατική ρευστότητα ύψους 1,5 δις. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, οι αποζημιώσεις εργαζομένων που είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, παράταση των επιδομάτων ανεργίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως μέχρι τουλάχιστον τον Φεβρουάριο  η κυβέρνηση θα κινείται στους ρυθμούς του lockdown και όσο αυτό θα διαρκεί θα παρατείνονται τα ισχύοντα οικονομικά μέτρα στήριξης για θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, με στόχο το οικονομικό επιτελείο να μεταβεί σε ένα μοντέλο με πιο εξατομικευμένα μέτρα για τους πληττόμενους.

Επιταγές

Στο μεγάλο πρόβλημα των επιταγών, έρχεται να δώσει λύσει διάταξη με την οποία θα δίνεται  επιπλέον χρόνος 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών του Ιανουαρίου προκειμένου να καλύψουν τα ποσά. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ρύθμιση  εξέπνευσε στο τέλος του 2020, ενώ αναμένεται να ισχύσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους κομιστές των επιταγών.

Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν ένα δεύτερο πρόγραμμα «Γέφυρα»  για επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς, τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων ξεκινούν σήμερα τις συζητήσεις με τα υπουργεία.

Ενοίκια

Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή  έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Για τα νομικά πρόσωπα  που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκια αυτόν τον μήνα, η αποζημίωση φθάνει στο 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να  πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια Νοεμβρίου, ενώ θα επιχειρηθεί να γίνει και η πληρωμή του Δεκεμβρίου εντός Ιανουαρίου ώστε να ακολουθήσει η αποζημίωση του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της παράτασης των μέτρων συνεχίζεται και το επίδομα για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ.  Επίσης, δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή.