Τεκμήρια: Παράταση δύο μηνών για την κάλυψη τους

Τεκμήρια: Παράταση δύο μηνών για την κάλυψη τους

Μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεάς χρημάτων

Νέα προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν τα τεκμήρια μέσω γονικών παροχών και δωρεών και να γλιτώσουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Η παράταση διευκολύνει τους φορολογούμενους των οποίων τα πραγματικά εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμήρια και επειδή δεν μπορούν  να καλύψουν τη διαφορά πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρου.

Πιο συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση  του υφυπουργού Οικονομικών απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται έως 26.2.2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα: Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση».

Σημειώνεται ότι  η νομοθεσία προβλέπει, πως τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.α)  ή τρίτους σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.  Επειδή όμως, για φέτος παρατάθηκε για ένα δίμηνο η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, και εκείνες που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου, θα «μετράνε» κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία:

  • Υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς είναι ο δωρεοδόχος (αυτός που δέχεται τη δωρεά) εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, όλοι οι συμβαλλόμενοι.
  • Η απόκτηση χρηματικών ποσών από δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.

Για να συμφέρει μια γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών θα πρέπει το όφελος που θα προκύψει από την αποφυγή του επιπλέον φόρου, να είναι μεγαλύτερο από τον φόρο δωρεάς.

Προσοχή! Το ποσό που δωρίζει ο Α φορολογούμενος, στον Β, αποτελεί τεκμήριο, δηλαδή, θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει.