Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2021

Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2021

Με την πληρωμή αυτή εξοφλούνται δάνεια ύψους 6,3 δισ. ευρώ επί συνόλου 8 δισ. ευρώ

Την πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για την νέα πρόωρη αποπληρωμή. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών.

Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού.

Με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα 2 έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αναμένεται και η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.