Κορονοϊός: Νέα μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης τον Δεκέμβριο

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης τον Δεκέμβριο

Διεύρυνση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός τα μέτρα λαμβάνονται με σκοπό να ανακουφιστούν οι επιχειρήσει που ανεστάλη η λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  •  Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση, αναλογικά με το διάστημα της αναστολής.
  •  Καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά επί του μισθού που λαμβάνουν.
  •  Για επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών. Για τους εργαζομένους, αντιστοίχως, θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων.
  •  Συνεχίζεται από το τραπεζικό σύστημα η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων.
  • Διπλάσιο επίδομα ενίσχυσης για τον μηνά Δεκέμβριο θα καταβληθεί σε περισσότερους από 480.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  •  Για τις επιχειρήσεις ισχύει μείωση του ενοικίου τους 40%. Μείωση ενοικίου θα ισχύσει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Το ½ της ζημίας των ατόμων που μισθώνουν κατοικίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος.
  •    Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν ή όχι εργαζομένους ή αν έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι:

  •  Την επόμενη βδομάδα θα καταβληθούν σημαντικά χρηματικά ποσά στους δικαιούχους μέσω της πλατφόρμας.
    Η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.