Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα 13 κλειδιά για τις δηλώσεις

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα 13 κλειδιά για τις δηλώσεις

Τρέχουν ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικοί για να τακτοποιήσουν αυθαίρετες επιφάνειες

Η παράταση που όλοι ζητούσαν για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους δόθηκε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διορία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους γλιτώνοντας από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα της τελευταίας 5ετίας.

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα έχουν αποκαλυφθεί από τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών η οποία αποδεικνύεται χρυσορυχείο για τους δήμους καθώς τα πρόσθετα έσοδα που θα βάλουν στα ταμεία τους  από δημοτικά τέλη και ΤΑΠ υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα περισσότερα έσοδα αναμένεται να προκύψουν από την τακτοποίηση των αυθαίρετων επιφανειών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δυο εναλλακτικές: είτε να υποβάλουν τις δηλώσεις χειρόγραφα μαζί με όλα τα δικαιολογητικά στους δήμους είτε να τις υποβάλουν  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ https://tetragonika.govapp.gr/ χωρίς δικαιολογητικά και ταλαιπωρία. Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να δηλωθεί  συμπληρωματικά ή και αρχικά το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Για να ξετυλίξουν το κουβάρι των ξεχασμένων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν 13 βήματα:

1.  Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

2. Δημιουργία νέας δήλωσης. Για τη δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσετε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων σας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

3.  Επιλέγετε αν η δήλωσή σας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.

4.  Προσοχή στα εξής σημεία:

- Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα  ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

- Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει ο ιδιοκτήτης στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσθέσει ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής πατώντας το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

- Είναι δυνατή η δήλωση βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ) που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Θα πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός της κοινόχρηστης παροχής και τα τετραγωνικά μέτρα του αποθηκευτικού χώρου.

5. Επιλέγετε  τον δήμο που απευθύνετε η δήλωσή σας.

6. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο δήμο. Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

7. Πατάτε «Εισαγωγή στη δήλωση» για να εισαγάγετε το ακίνητο στη δήλωση. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο, κάνετε «Δημιουργία ακινήτου».

8. Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση 3 πεδία:

- Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9. Σημειώστε ότι στο σύστημα εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων από την εφαρμογή «Δηλώσεις Ε9/ΕΝΦΙΑ» όπως αυτά απεικονίζονται στην Περιουσιακή Κατάσταση Ετους 2021. Βεβαιωθείτε ότι οι μεταβολές που έχετε πραγματοποιήσει στην εφαρμογή Ε9 του Taxisnet έχουν ενημερώσει την Περιουσιακή Κατάσταση Ετους 2021.

- Τη δήλωση.

- Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.

9. Συμπληρώνετε τα πραγματικά τ.μ. στη δήλωση στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη.

10. Εφόσον συμπληρώσετε τη δήλωση, πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, για να μπορέσετε να ενημερωθείτε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα δύο νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας.

11. Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωση δεν υποβάλλεται αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε. Αν θέλετε να την επεξεργαστείτε, πατήστε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιείτε όποιο πεδίο επιθυμείτε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψετε στις Δηλώσεις, θα δείτε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορείτε και πάλι να τροποποιήσετε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά).

12. Στο «Ιστορικό Δήλωσης», βλέπετε όλο το ιστορικό της δήλωσης που περιλαμβάνει την καταχώριση και κάθε τροποποίηση που κάνατε.

13. Αν είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλετε, πατάτε το κουμπί «Υποβολή».