«Γιατί οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο»

«Γιατί οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο»

«Μύθος ότι οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν» αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Η κλιματική αλλαγή έχει θέσει νέες προτεραιότητες στην παραγωγή ενέργειας, με τη στροφή στις πιο πράσινες μορφές να αποτελεί ανάγκη.

Ανάμεσα στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και η αιολική, που δίνει λύσεις και εναλλακτικές ώστε να μειωθεί η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο κάθε αλλαγή δεν έρχεται χωρίς αντίδραση και σε κάθε πραγματικότητα αναπτύσσονται θεωρίες σχετικά με τα οφέλη ή τις ζημίες που προκαλούνται.

Μύθος 16: «Οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν»

Η συζήτηση σχετικά με τις ανεμογεννήτριες βρίσκεται στην επικαιρότητα και υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το αποτύπωμα που τα αιολικά πάρκα αφήνουν στο περιβάλλον είναι «βαρύ».

Τους μύθους για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον τα αιολικά πάρκα θέλει να διαλύσει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) με μελέτη που δημοσιεύει.

«Οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ένωση, με αφορμή αιτιάσεις ότι οι ανεμογεννήτριες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν και επομένως εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν.

Πώς αντισταθμίζεται η κατανάλωση ενέργειας

Η ΕΛΕΤΑΕΝ προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση της πορείας κατασκευής μιας ανεμογεννήτριας αλλά και της ενέργειας που χρειάζεται.

«Η κατασκευή, η λειτουργία και η απεγκατάσταση των ανεμογεννητριών απαιτεί ενέργεια» λέει το έντυπο. «Ωστόσο, μια ανεμογεννήτρια παράγει αυτή την ενέργεια μέσα στους πρώτους 5-12 μήνες λειτουργίας της, ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ της. Επομένως, μετά τον πρώτο χρόνο, το ενεργειακό ισοζύγιο είναι απολύτως θετικό».

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της, μια ανεμογεννήτρια παράγει έως και 50 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνεται κατά την κατασκευή, λειτουργία και απεγκατάστασή της. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη την ανακύκλωση των υλικών της ανεμογεννήτριας μετά το πέρας του κύκλου ζωής της, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά, αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή των επιμέρους τμημάτων μιας ανεμογεννήτριας είναι κατά μέσο όρο 3.252 MWh, ενώ η ίδια ανεμογεννήτρια παράγει συνολική ενέργεια 175.000 MWh».

Η αλήθεια για τις εκπομπές ρύπων

Η κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας απαιτεί ενέργεια η οποία συνεπάγεται εκπομπές ρύπων. Δεδομένου όμως ότι μια ανεμογεννήτρια παράγει πολλαπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνει, οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι σημαντικά λιγότεροι από τους ρύπους που αποτρέπει.

Συγκεκριμένα, όπως έχει αποδειχθεί από σειρά μελετών και μετρήσεων, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της (Life Cycle Analysis) μια ανεμογεννήτρια προκαλεί εκπομπές 10-11 γραμμαρίων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που παράγει (10-11 g CO2eq/kWh). Παράλληλα, για κάθε kWh που παράγει, αποτρέπει την εκπομπή 980 g CO2eq, εάν υποκαταστήσει ηλεκτρισμό από άνθρακα, ή 465 g CO2eq, εάν υποκαταστήσει ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο.

Δηλαδή, ανάλογα με το μίγμα καυσίμου της χώρας, μια ανεμογεννήτρια αποτρέπει περίπου 50-100 φορές περισσότερους ρύπους από αυτούς που προκαλεί, καταλήγει το έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Διαβάστε επίσης

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος

Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Μύθος 6ος: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων που πληρώνουν οι καταναλωτές»

Μύθος 7ος: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Μύθος 8ος: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται»

Μύθος 9ος: «Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες»

Μύθος 10ος: «Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας»

Μύθος 11ος: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»

Μύθος 12ος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων»

Μύθος 13ος: «Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό»

Μύθος 14ος: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή»

Μύθος 15ος: «Η αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»