«Τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την αξία των ακινήτων»

«Τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την αξία των ακινήτων»

«Μελέτες από Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν ρίχνουν τις τιμές» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες προκύπτει από μία ανάγκη για καθαρή πράσινη ενέργεια και λιγότερο επιβαρυμένο περιβάλλον.

Η στροφή όμως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις, οι οποίες αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τις επιδράσεις που έχουν οι νέες μέθοδοι παραγωγής στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών και συνολικά στις ζωές των ανθρώπων.

Τα αιολικά πάρκα αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο άλλωστε και στην ίδια τη γεωγραφία των περιοχών στις οποίες αναπτύσσονται.

Μύθος 12: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων»

Υπάρχουν λοιπόν φόβοι και μύθοι που σχετίζονται με τις ανεμογεννήτριες και εκφράζονται ως ανησυχία για τις επιπτώσεις τους ακόμη και στο real estate των περιοχών στις οποίες δημιουργούνται τα πάρκα.

Η κυριότερη ανησυχία που αφορά στις αντικειμενικές αξίες της γης και των σπιτιών είναι ότι τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων.

«Όχι» απαντά η μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), και τεκμηριώνει: «Σύμφωνα με πολλές μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική, τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την αξία των ακινήτων».

Τι δείχνουν οι μελέτες παγκοσμίως

Πολλές μελέτες σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Ουαλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία κ.λπ.) έχουν εξετάσει πολύ μεγάλο πλήθος πραγματικών αγοραπωλησιών ακινήτων σε περιοχές όπου είναι ορατές ανεμογεννήτριες, πριν και μετά την εγκατάστασή τους, και τεκμηριώνουν ότι η αξία των ακινήτων δεν μειώνεται εξαιτίας των αιολικών πάρκων. Μάλιστα, το συμπέρασμα αυτό ισχύει διαχρονικά, αναφέρει το έβτυπο της ένωσης.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παραθέτει συμπεράσματα από μερικές ενδεικτικές μελέτες.

Σχέση ανεμογεννητριών και οικιστικών ακινήτων στη Μασαχουσέτη, University of Connecticut και Lawrence Berkeley National Laboratory, ΗΠΑ, 2014

Η μελέτη εξέτασε τις τιμές σε περισσότερα από 120.000 ακίνητα σε αστικές και αγροτικές περιοχές, σε τέσσερα χρονικά σημεία: α. πολύ πριν την ανακοίνωση για την επικείμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου (>2 έτη), β. μετά την ανακοίνωση, γ. πριν την κατασκευή και δ. μετά την κατασκευή.

Οι ανεμογεννήτριες είχαν στατιστικά αδιάφορη επίπτωση στην αξία των ακινήτων, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 800 μέτρων. Αντιθέτως, όπως φάνηκε από τη μελέτη, αρνητική επίπτωση στις τιμές των ακινήτων είχαν οι χώροι υγειονομικής ταφής σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων (-12,2%), και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (-5,3%) και οι γραμμές μεταφοράς (-9,3%) σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων.

Επίπτωση αιολικών αναπτύξεων στις τιμές των ακινήτων, Renewable Energy Policy Project (REPP), ΗΠΑ, 2003

Η μελέτη εξέτασε 25.000 πραγματικές αγοραπωλησίες ακινήτων σε 10 διαφορετικές περιοχές στις ΗΠΑ όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα. Επιλέχθηκαν ακίνητα που βρίσκονταν εντός ακτίνας 8 χλμ. από τα αιολικά πάρκα, με και χωρίς οπτική επαφή, πριν και μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση τιμών με αγοραπωλησίες σε περιοχές με όμοια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπου δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα.

Και στις 10 περιοχές οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Στις 8 από τις 10 περιοχές, ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης των τιμών στις περιοχές χωρίς αιολικά πάρκα.

Επίπτωση χερσαίων και θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις τιμές των ακινήτων, Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, 2018

Και αυτή η μελέτη κατέληξε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν σημαντική επίπτωση στις τιμές των ακινήτων, ειδικά όταν βρίσκονται σε ακτίνα άνω των 3 χλμ.

Σε μικρότερες αποστάσεις, εμφανίζεται ανεπαίσθητη μείωση της αξίας για την πρώτη κατοικία (0,2%- 1,1%, δηλαδή εντός στατιστικού σφάλματος), ενώ δεν υπάρχει επίπτωση για τη δεύτερη κατοικία.

Τέλος, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα δεν συνδέονται με την αξία των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος

Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Μύθος 6ος: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων που πληρώνουν οι καταναλωτές»

Μύθος 7ος: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Μύθος 8ος: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται»

Μύθος 9ος: «Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες»

Μύθος 10ος: «Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας»

Μύθος 11ος: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»