Κορονοϊός: Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το 2009

Κορονοϊός: Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το 2009

«Ήμουν ανέκαθεν σαφής πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε θέση εργασίας» λέει ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000 στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε τον Ιούνιο, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2009, καθώς η κρίση του κοροναϊού προκάλεσε μεγάλη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών.

Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε μείωση ρεκόρ, με πρώτους τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Βρετανία περιορίζει τον τεράστιο μηχανισμό διατήρησης των θέσεων εργασίας που προστατεύει τους υπαλλήλους. Η λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού πρόκειται να σταματήσει στο τέλος Οκτωβρίου όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε πως οι αριθμοί δείχνουν πως τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης λειτουργούν, όμως οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες.

«Ήμουν ανέκαθεν σαφής πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε θέση εργασίας, όμως μέσω του Σχεδίου για τις Θέσεις Εργασίας που καταρτίσαμε, έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να προστατεύσουμε, να στηρίξουμε και να δημιουργήσουμε δουλειές ώστε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα μείνει κανείς χωρίς ελπίδα», ανέφερε σε δήλωση που έκανε.

Ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ δήλωσε από την πλευρά του, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δεδομένα που δείχνουν τη μεγαλύτερη πτώση της απασχόλησης στη χώρα από το 2009, πως ο κοροναϊός επρόκειτο ούτως ή άλλως να έχει οικονομικό κόστος.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως δυστυχώς αυτή η νόσος δεν θα έχει μόνο κόστος στην υγεία, αλλά θα έχει και οικονομικό κόστος και πιστεύω πως βλέπουμε τις συνέπειες ενός μέρους αυτού», δήλωσε ο Άργκαρ στο Sky News.

Το ποσοστό της ανεργίας κρατήθηκε απροσδόκητα στο 3,9%, όμως αυτό αντανακλά μια αύξηση των ανθρώπων που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται άνεργοι, διευκρίνισε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Επιπλέον περίπου 300.000 άνθρωποι δήλωσαν τον Ιούνιο πως είναι εργαζόμενοι, αν και παρέμεναν μακριά από τις δουλειές τους και δεν πληρώνονταν, κάτι που βοήθησε επίσης να κρατηθεί χαμηλά το ποσοστό της ανεργίας, ανακοίνωσε το ONS.

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν πως το ποσοστό της ανεργίας θα αυξανόταν στο 4,2%.

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φθάσει στο τέλος της χρονιάς το 7,5%.