Γεραπετρίτης: Αισθανόμαστε ότι διαχειριζόμαστε πόρους και των επόμενων γενεών

Γεραπετρίτης: Αισθανόμαστε ότι διαχειριζόμαστε πόρους και των επόμενων γενεών

«Η ένταση στο Αιγαίο βαίνει μειούμενη»

Η ένταση στο Αιγαίο βαίνει μειούμενη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία του γεγονότος ότι η χώρα έχει αποκτήσει θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον. Το «όπλο» του φθηνού δανεισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τρέχουσας χρονιάς, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και ο ανασχηματισμός τέθηκαν επίσης στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM».

Ξεκινώντας από την κατάσταση στο Αιγαίο, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή τα πράγματα βαίνουν μειούμενα σε ένταση, διαφαίνεται ότι η Τουρκία σχετικώς αποσύρει το στόλο στις βάσεις του, ενώ υπάρχει μια αναλογική αντίδραση εκ μέρους και της ελληνικής πλευράς. Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον πηγαίνουμε σε μια καταλλαγή», για να προσθέσει τονίζοντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης «με εξαιρετικό σθένος, με την πολύ ισχυρή, πολυμερή διπλωματία που έχει αναπτύξει». Συμπερασματικά, ανέφερε, «ευελπιστώ ότι τέτοιου τύπου εντάσεις θα περιοριστούν στο μέλλον».

Στο ερώτημα αν, όντως, η Άγγ. Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταλλαγή των δύο πλευρών, ο υπουργός απάντησε ότι «την πρώτη και σοβαρή παρέμβαση την κάνει πάντα η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε να έχουμε θέση ευθύνης, σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον είναι κάτι που πιστώνεται πρωτίστως σε εμάς. Κανείς δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο να πάρει έναν ηγέτη όπως είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν με τις γνωστές ιδιαιτερότητες μιας ισχυρής χώρας, αν δεν αντιλαμβανόταν ότι απέναντι βρίσκεται μια πολύ σταθερή χώρα».

Ζήτησε δε, να θυμηθούν οι ακροατές τη «μεγάλη επιχειρησιακή νίκη της χώρας μας στον Έβρο, (που) έδειξε ότι έχουμε το σθένος να προστατεύσουμε από μόνοι μας τη χώρα μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάτι που έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αξιοπιστίας. Η διάχυτη εικόνα στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή, ενώ η Τουρκία έχει μια διάθεση να προκαλεί ασύμμετρες ταραχές, όπως συνέβη με τη βέβηλη πράξη με την Αγία Σοφία».

Κατηγορηματικά δήλωσε εξάλλου ότι «τα ποσά τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το Πολυετές Πρόγραμμα θα τα πάρουμε χωρίς καμία αιρεσιμότητα». Ενώ όλα αυτά που ακούγονται για νέα μνημόνια, είναι «ευκαιριακός πολιτικός καιροσκοπισμός». Θα υπάρχουν, συνέχισε, όροι για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα, εν τούτοις «δεν θα συνδυαστούν με καμία διαρθρωτική αλλαγή, ούτε με περαιτέρω δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που να παραπέμπει σε νέο μνημόνιο».

Πρόκειται για «πολύ μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μείγμα της χώρας, χωρίς υπερβολικές εξαρτήσεις από έναν τομέα, όπως οι υπηρεσίες», σε ένα πιο αναπτυξιακό και ανταγωνιστικό μοντέλο, σημείωσε επίσης για να προσθέσει με έμφαση: «Αισθανόμαστε ότι διαχειριζόμαστε πόρους και των επόμενων γενεών. Είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να έρθουν τέτοια χρήματα στο μέλλον. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και πάνω σε αυτήν θα πρέπει να στηθεί το αύριο, και όχι μόνο το σήμερα, της χώρας».