Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προβλέπει το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προβλέπει το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμούς η Αθήνα

Σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμούς βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αναζητώντας τη λύση για την καταβολή σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους των αναδρομικών ύψους 3,9 δις. ευρώ. Μια εβδομάδα μετά τις αποφάσεις τους Συμβουλίου της Επικρατείας και οι τηλεδιασκέψεις της κυβέρνησης με τους δανειστές έχουν πάρει ήδη «φωτιά».

Ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προσπαθούν σε συνεργασία με την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών να εξουδετερώσουν τη βόμβα που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον κυβερνητικό προγραμματισμό, σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο για την ελληνική οικονομία, όπου η πανδημική κρίση έχει παραλύσει το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων.

Με τα κρατικά ταμεία να στεγνώνουν από φορολογικά έσοδα, τις δαπάνες για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων να πολλαπλασιάζονται και τον προϋπολογισμό να οδεύει ολοταχώς σε ένα νέο έλλειμμα ρεκόρ, στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών συντάξεων σε περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους..

Παρά το «μαξιλάρι» των 34 δισ. ευρώ, που είναι η μόνη δεξαμενή (σε αυτή τη φάση) από την οποία μπορεί να καλυφθεί ο έκτακτος αυτός λογαριασμός, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κάνουν οικονομία δυνάμεων προκειμένου να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο σε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας και έντασης των κλυδωνισμών στην οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, θα περιμένουν και την αντίστοιχη απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα ποσά των αναδρομικών 600.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, και μετά να κάνουν τελικό «ταμείο» σχετικά με το κόστος.

Η πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Το βασικό σενάριο για την επιστροφή των μειώσεων που έγιναν στις συντάξεις για το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών  δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τα εξής:

- Εξόφληση σε βάθος εξαετίας, σε 12 όμως δόσεις (καταβολές χρημάτων ανά εξάμηνο, δυο φορές τον χρόνο).

- Το μικτό κόστος προσδιορίζεται σε περίπου 3,9 δισ. για 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους (μαζί με τους συνταξιούχους του Δημοσίου).

- Το 30% των αναδρομικών αυτών επιστρέφει απευθείας στο κράτος ως φόροι και εισφορές. Ετσι, το καθαρό κόστος περιορίζεται σε περίπου από 2,6 - 2,7 δισ. ευρώ.

- Εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία το επιτρέψουν η πρώτη δόση των αναδρομικών θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021. Διαφορετικά και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του συστήματος το πρόγραμμα αποπληρωμής θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.