Το LNG και ο κομβικός ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Το LNG και ο κομβικός ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η περιοδεία τού εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ

Με την επίσκεψη σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνεται η τριήμερη περιοδεία τού εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, 'Αρη Ξενόφου στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, τα οποία θα βρεθούν στο πρώτο κύμα αξιοποίησης από το Ταμείο.

Σύμφωνα με παράγοντες του Ταμείου, ο κ. Ξενόφος δήλωσε, κατά τις επαφές που είχε, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, τους εργαζόμενους και τον εκπρόσωπο των λιμενεργατών, ότι η σημερινή επίσκεψη υποδηλώνει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει προχωρήσουμε σύντομα.

Η αξιοποίηση του λιμένα θα γίνει με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του «Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ΑΕ». Ήδη, σε επίπεδο προετοιμασίας από πλευράς ελληνικού δημοσίου έχουν δρομολογηθεί οι διευθετήσεις σε δύο καίρια ζητήματα που αφορούν στο λιμάνι: Το πρώτο θέμα σχετίζεται με τη μεταφορά της διαχείρισης στους Οργανισμούς Λιμένων εκτάσεων της ΓΑΙΑΟΣΕ, οι οποίες βρίσκονται εντός των χερσαίων λιμενικών ζωνών. Για το θέμα αυτό αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων ιδιωτών εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναδειχθεί σε πυρήνα της οικονομικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, τόσο λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, όσο και για την εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της. Καθώς, συνδέεται με την Εγνατία Οδό, ενώ διαθέτει σιδηροδρομική διασύνδεση δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα.

Επιπλέον, μπορεί να καταστεί στρατηγικός πόλος στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας πέρα από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες, αναπτύσσοντας το μεταφορικό έργο και την εναπόθεση LNG. Όπως είναι γνωστό, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συνδυαστικά δε, με την πρόσφατη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ στη Νότια Καβάλα, δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα προοπτικής και ανάπτυξης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...