Ξεκινά η μάχη της 7ης αξιολόγησης – «Αγκάθι» ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Ξεκινά η μάχη της 7ης αξιολόγησης – «Αγκάθι» ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ύφεση και προϋπολογισμός

Αναλυτικό «λογαριασμό» με το μέγεθος της ζημιάς του κοροναϊού στην οικονομία ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να τον παρουσιάσει στην τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης που ξεκινά τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ύφεση και προϋπολογισμός, με την εικόνα του δεύτερου στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 να είναι από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας καθώς οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους καταρρέουν, οι δαπάνες στήριξης (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και άλλες) βρίσκονται ήδη στο κόκκινο και η βελόνα του ελλείμματος  δείχνει ήδη τα 4,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού που παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι θεσμοί και όχι για το δημοσιονομικό (ενσωματώνει τις δαπάνες για την εξόφληση των τόκων) το οποίο είναι πολύ υψηλότερο και φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θεωρείται το μεγαλύτερο «αγκάθι» της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Εκτός από τα τραπεζικά προαπαιτούμενα (άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατάργηση του νόμου Κατσέλη ) που θεωρούνται κομβικά για τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, εξετάσεις θα δώσει το οικονομικό επιτελείο και σε μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει και αποτελούν «ουρές» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις: ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση να δώσει τον καλύτερο της εαυτό διότι η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 θεωρείται το κλειδί για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021.Η δέσμευση για 3,5% του ΑΕΠ παραμένει έστω και αν οι θεσμοί έχουν κλείσει το μάτι στην Αθήνα ότι δεν θα είναι αυστηροί με την επίτευξη του λόγω της πανδημικής κρίσης. Όμως για το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δαπάνες που θα αποκλείονται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος η συγκεκριμένη «θηλιά» για την οικονομία της χώρας θα εξακολουθήσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας. Το τοπίο γύρω από το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι μια αξιολόγηση-περίπατος για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει να περάσει από απειλητικές Συμπληγάδες όπως είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος. Υπάρχουν κεφάλαια που είναι ακόμα ανοιχτά, στα οποία θα επιδιωχθεί να δοθεί λύση σε ανώτερο επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις (με τηλεδιάσκεψη) με τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών πάνω στα ανοιχτά μέτωπα θα ξεκινήσουν την Τρίτη 14 Ιουλίου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 δεν θα συζητηθεί τώρα, αλλά τον Οκτώβριο με την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την τρέχουσα.