Eurogroup: Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Eurogroup: Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ευελιξία από τους θεσμούς με τους στόχους για τα πλεονάσματα το 2021

Πράσινο φως για την εκταμίευση των ύψους 746 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ανάψουν σήμερα για την Ελλάδα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στη σύνοδο του Εurogroup - στην οποία ο Πορτογάλος πρόεδρος Μάριο Σεντένο θα ανακοινώσει επίσημα την πρόωρη αποχώρησή του - θα βρεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η διαδικασία της έγκρισης των 746 εκατ. ευρώ είναι τυπική αφού όπως παρατήρησε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρά την επέλαση κοροναϊού. Έπεται η επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA’s από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Η επιστροφή των 746 εκατ. ευρώ ενισχύει τη προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων που αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων στην οικονομία λόγω της κρίσης της πανδημίας. Ήδη ο «κρατικός κουμπαράς» έχει ενισχυθεί με τα 3 δις. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση του 10ετους ομολόγου και ξεπερνά πλέον τα 35 δις. ευρώ ενώ θα συνεχιστεί ο δανεισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  (ΟΔΔΗΧ).

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι στόχοι του  πρωτογενούς πλεονάσματος ( 3,5% του ΑΕΠ) για την Ελλάδα, όσον αφορά το διάστημα 2020-2021, «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο λόγω των επιπτώσεων που άσκησε η πανδημία στην οικονομία της χώρας μας». Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αποκτά την ευελιξία που θέλει για την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και το επόμενο έτος.

Επιπρόσθετα για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των κονδυλίων από το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δις. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών. Η εισροή πόρων από το πρόγραμμα SURE και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποδυναμώσει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό ο οποίος πέραν των διογκωμένων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κλυδωνίζεται και από την υστέρηση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και της αναστολής των πληρωμών για φόρους και εισφορές.  

Μέχρι να ξεκινήσει η εισροή κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο κινείται με γνώμονα την «οικονομία δυνάμεων». Όπως λένε στο υπουργείου Οικονομικών «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και για αυτό κινούμαστε προσεκτικά με κριτήρια τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επίπτωση των μέτρων στην ανάσχεση της ύφεσης».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα υπάρξουν επιλεκτικές παρεμβάσεις σε κλάδους που παρά την έξοδο από την καραντίνα δέχονται ισχυρά πλήγματα όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά με σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό της ύφεσης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στους νευραλγικούς τομείς και αν χρειασθεί θα επέμβουμε χειρουργικά αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί με το τρίτο πακέτο στήριξης του Μαΐου.