Έρχονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια – Ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Έρχονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια – Ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Τέλος τα χάρτινα στην αγορά

Στην ψηφιακή εποχή περνάνε όλα τα τιμολόγια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Το σχέδιο της υποχρεωτικής έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μπαίνει στην τελική ευθεία. Η ΑΑΔΕ άνοιξε ήδη την ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την πιστοποίηση του λογισμικού τους, σχετικά με την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων.

Η διαδικασία αποτελεί το πρώτο βήμα για την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων η οποία πάγωσε λόγω του κοροναϊού.  Η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων έχει πάει πίσω.  Ο στόχος ήταν τα ηλεκτρονικά βιβλία να εφαρμοστούν από τον τρέχοντα μήνα αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πάει αργότερα. Επίσης, η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών, με νέες που θα έχουν τη δυνατότητα online σύνδεσης με το Taxisnet, αναβλήθηκε. Αντί της 31ης Μαΐου που ήταν η προθεσμία αντικατάστασης, ορίστηκε νέα προθεσμία η 31η Ιουλίου.

Ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών τιμολογίων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων (επιχειρήσεων, δημοσίου, φυσικών προσώπων) που εμπλέκονται σε μια εμπορική συναλλαγή σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική μορφή τη χρονική στιγμή που εκδίδονται.

Στόχος είναι η κατάργηση των χάρτινων, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ταυτόχρονα, θα είναι δυνατή η διασταύρωσή τους από το Taxisnet είτε άμεσα είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας για την πιστοποίηση του λογισμικού για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων, που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ, έχει απευθύνει πρόσκληση από τα μέσα Μαΐου στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας.

Η σχετική πλατφόρμα, που άνοιξε στις 15 Μαΐου, παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση και οι αιτήσεις που υποβάλλονται θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής τους.

Οι αιτήσεις μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] με θέμα «Αίτηση πιστοποίησης λογισμικού για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων». Η ηλεκτρονική αίτηση θα περιλαμβάνει τη φόρμα της αίτησης συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, στη συνέχεια ο αιτών θα λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στη διεύθυνση από την οποία έστειλε την αίτησή του) οδηγίες από την ΑΑΔΕ για την αποθήκευση των λοιπών δικαιολογητικών σε sftp server της ΑΑΔΕ.

Η πιστοποίηση των παρόχων έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι ένα σημαντικό, αλλά το πρώτο βήμα για την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σημειώνεται ότι λόγω του κορονοϊού, καθυστέρησε η διαδικασία πιστοποίησης, αφού η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, που καθορίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τις διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται με χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, έχει εκδοθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάντως η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα ξεκινήσει αρχικά, προαιρετικά αλλά  στόχος είναι η καθολική εφαρμογή της για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, κάτι που θα γίνει το 2021.