Η Microsoft πλησιάζει σε αξία τους Σαουδάραραβες

Η Microsoft πλησιάζει σε αξία τους Σαουδάραραβες

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην κεφαλαιοποίηση των 1,4 τρισ.δολαρίων

Η νέα εικονική εποχή της τεχνολογίας απειλεί την παλιά τάξη πραγμάτων των ορυκτών καυσίμων.

Η Microsoft Corp, είναι ο παραγωγός του πασίγνωστου λειτουργικού συστήματος για επιχειρήσεις και καταναλωτές με έδρα το Σιάτλ ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει ερευνητικό κέντρο στη χώρα μας.

Φέτος οδηγεί τη χρηματιστηριακή κούρσα  στην Αμερική διατηρώντας την υψηλότερη  αποτίμηση αγοράς 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση  (αριθμό μετοχών επί τιμή μετοχής) . Το Μάιο μείωσε το χάσμα κεφαλαιοποίησης της με την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο τη Saudi Arabian Oil Co, γνωστή και ως Aramco.

Το χάσμα μεταξύ της Microsoft και της Aramco περιορίστηκε συνεπώς από 840 στα 229 δισεκατομμύρια δολάρια, μια τάση πιθανό να συνεχιστεί εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης.

Σε αντίθεση με την Aramco, η οποία έχασε 13% από τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης κατά την αρχική δημόσια πρόσφορα της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Δεκέμβριο, η Microsoft βρίσκεται 5% χαμηλότερα από το ρεκόρ κεφαλαιοποίησης της  την 11η Φεβρουαρίου 2020.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Microsoft, σε αντίθεση με την Aramco, είναι το στήριγμα της παγκόσμιας οικονομίας σε επίπεδο εφαρμογών υποδομής και παραγωγικότητας που επιτρέπουν σε εταιρείες, κυβερνήσεις και ιδιώτες να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες διαταραχές στη κοινωνία  και εργατικού δυναμικού που προκαλούνται από την πανδημία όπως και τις επιπτώσεις  από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Ο αδιάκοπα σταθερός ρυθμός αύξησης των κερδών της Microsoft υποδηλώνει την αυξανόμενη εξάρτηση μας από την τεχνολογία. Η Microsoft πιθανά να αναδειχθεί ισχυρότερη από τους περισσότερους ανταγωνιστές της όταν η κρίση του Covid-19 υποχωρήσει καθώς οι επιχειρήσεις ξοδεύουν περισσότερα για να αναβαθμίσουν την υποδομή και τις εφαρμογές τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφραστεί σε ανώτερη του αναμενομένου μελλοντική αύξηση των πωλήσεων της.

Κρίσιμη για την υποαπόδοση της Saudi Aramco σε σχέση με την Microsoft ήταν η επίδραση στις τιμές του πετρελαίου σε από  τις ανησυχίες για  την πιθανή  εξάπλωση του ιού περάν της Κίνας.

Το πρώτο σήμα ήταν η κατάρρευση τον Ιανουάριο του κινεζικού δείκτη μετοχών CSI 300, ακολουθούμενη από μια ήπια πτώση για τις τιμές των παραγώγων πετρελαίου Brent και της μετοχής της Saudi Aramco, ενώ Microsoft και η Wall Street παρέμεναν ανοδικές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κινεζικός δείκτης συντονίστηκε με τις δυτικές αγορές διορθώνοντας την πτώση του καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις καθησυχασμού  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το δεύτερο σκέλος της πτώσης προήλθε από τη Wall Street όταν ο Πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια πανδημία.

Η τιμή της μετοχής της Saudi Aramco κορύφωσε την πτώση της μια εβδομάδα πριν την έναρξη του παγκόσμιο ράλι μετοχών που πυροδότησε η προσδοκία για παροχή τρισεκατομμυρίων δολαρίων  ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές. Μόνο στην ΗΠΑ μέχρι το Μάιο οι εταιρίες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση δανειστήκαν από τις αγορές ομολόγων 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να διασφαλίσουν χρηματικά διαθέσιμα και να ανταπεξέλθουν στις ζημίες της οικονομικής παύσης. Στην Ευρώπη αντιθέτως ο δανεισμός των εταιριών γίνεται κυρίως μέσω τραπεζών και όχι με πώληση ομολόγων στους διαχειριστές κεφαλαίων για αυτό και η άνοδος των αξιών ήταν μικρότερη.

Η ανάκαμψη στο πετρέλαιο Brent καθυστέρησε ένα ακόμα μήνα έως 21 Απριλίου, καθώς οι τιμές του αντίστοιχου παραγωγού αργού πετρελαίου των ΗΠΑ συμπιέστηκαν  παροδικά μέχρι τα -37 δολάρια  το βαρέλι λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης  στον χώρο αποθήκευσης στην Οκλαχόμα.

Οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας από ΗΠΑ και Αυστραλία για το ρολό της στην εξάπλωση του ιού περιόρισαν  την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της.

Η κατάρρευση της κινεζικής κατανάλωσης στις αρχές Φεβρουαρίου σηματοδότησε την αρχή της πετρελαϊκής συντριβής που με τη σειρά της επιδεινώθηκε από έναν πόλεμο τιμών για μερίδια αγορών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Το πετρέλαιο Brent έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του φέτος, ενώ έκλεισε πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απέφυγε να ανακαλέσει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα προς ανακούφιση της αγορας.

Ο ιός παραλύσε τα ταξίδια με τη ζήτηση για καύσιμα σε αεροπλάνα, βενζίνη και ντίζελ να καταρρέει απειλώντας τη σταθερότητα της Σαουδικής Αραβίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο και συμπιέζοντας τη ροή των πετροδολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Οι παραγωγοί πετρελαίου αγωνίζονταν παγκοσμίως να διατηρήσουν τους πελάτες τους , καθώς ο κοροναϊός κατέστρεφε τη ζήτηση για καύσιμα.

Αφού πλημμύρισαν με πετρέλαιο την αγορά τον Απρίλιο, οι παραγωγοί αργότερα αποκλιμάκωσαν τις εξαγωγές τους ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ των προμηθευτών του Οργανισμού Πετρελαιοειδών Εξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ + Μεξικό) να μειώσουν την προσφορά.

Το Ριάντ στοχεύει στην άντληση 7,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο, λιγότερο από τον επίσημο στόχο της πρόσφατης συμφωνίας του ΟΠΕΚ + για λιγότερα από 8,5 εκατομμύρια την ημέρα , σε σχέση με τα 12,3 εκατομμύρια την εποχή πριν από τον πόλεμο τιμών πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και μακροπρόθεσμος σύμμαχος των ΗΠΑ και, μείωσε τις τιμές της. Οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια κατά μέσο όρο ημερησίως, τα περισσότερα από τον Αύγουστο του 2018 διαταράσσοντας την αμερικανική αγορά. Ωστόσο, τον Μάιο, οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα.

Η κρατικός της παραγωγός πετρελαίου, Aramco, ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην προστασία του μεριδίου αγοράς της στην Ασία εν μέσω της αυξημένου πετρελαϊκού εφοδιασμού . Μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης, για τον Απρίλιο, περισσότερε  από ότι οι ανταγωνιστές της.

Έστειλε στην Ινδία 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας στις αποστολές Ιράκ που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ. Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία προς την Ινδία, την πλησιέστερη μεγάλη αγορά της, υποχώρησαν κατά 50% περίπου στα 560.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν τον Απρίλιο σε 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο είναι σχεδόν πίσω στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν το Πεκίνο επιβάλει περιοριστικά μετρά  κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι ροές της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα επανήλθαν στα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως την Παρασκευή.

Αντίθετα, οι συνολικές αποστολές πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν σε περίπου 6,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, από τα 9,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο, το υψηλότερο σε τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι όγκοι του περασμένου μήνα ήταν μια ανωμαλία, το αποτέλεσμα ενός πολέμου τιμών και οι εξαγωγές του Μαΐου ήταν πιο κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ, ανάκαμψε πρόσφατα οικονομικά απορροφώντας τις πιέσεις στην αγορά πετρελαίου.

Η πτώση της ζήτησης της Κίνας έφτασε στο 20% όταν η Κίνα έκλεισε την οικονομία της το Φεβρουάριο, ωστόσο τώρα η κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ έχει ανακάμψει πλήρως καθώς τα εργοστάσια άνοιξαν ξανά και οι μετακινούμενοι δε χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες αλλά τα αυτοκίνητα τους. Η ζήτηση για πετρέλαιο στη χώρα ανέρχεται σήμερα σε περίπου 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αμετάβλητη από το Μάιο του 2019. Ο συνολικός αριθμός θα ήταν υψηλότερος εάν δεν ήταν πεσμένη  η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα.

Βενζίνη και ντίζελ σηματοδοτούν την ανάκαμψη στην Κίνα καθώς η αυξημένη αγροτική και βιομηχανική κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση των  μετακινούμενων. Τα διυλιστήρια κρατικών και ανεξάρτητων εταιρειών αυξάνουν τους ρυθμούς λειτουργίας για τη μετατροπή περισσότερου αργού πετρελαίου. Οι υψηλότεροι ρυθμοί επεξεργασίας μειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι ηγέτες της προσπάθειας του ΟΠΕΚ + να περιορίσει την παραγωγή, έχουν δεσμευτεί για περαιτέρω συντονισμό. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πρόκειται να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές συναντήσεις στις 9-10 Ιουνίου για να συζητήσουν τη χαλάρωση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, όπως συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ + τον Απρίλιο.

Χώρες παγκοσμίως και ειδικά η Κίνα, η μεγαλύτερη πηγή αερίων θερμοκηπίου, μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας. Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Η κεφαλαιοποίηση της Microsoft ενδέχεται να μην ξεπεράσει την αντίστοιχη της Saudi Aramco εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν υψηλότερες και η Aramco προλάβει να μετατοπιστεί σε καθαρότερα καύσιμα όπως επιτάσσει  η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Η παλιά τάξη πραγμάτων δε θα παραδώσει εύκολα τα σκήπτρα στον Μπιλ Γκέιτς.

Μιχάλης Ρετσίνας