Μειωμένο ωράριο: Με κρατική επιδότηση η κάλυψη του μισθού

Μειωμένο ωράριο: Με κρατική επιδότηση η κάλυψη του μισθού

Ποιο θα είναι το ποσοστό της επιδότησης

Την «πανδημία» των απολύσεων και μειώσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενεργοποιώντας νωρίτερα το σχέδιο της επιδότησης των μισθών των εργαζομένων που θα κληθούν να δουλέψουν με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα η Ε.Ε. δεν έχει διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE κάτι το οποίο πιθανόν να γίνει στα τέλη Ιουλίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει στην αγορά περί τα 400-500 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου από πόρους του προϋπολογισμού.  Tο κονδύλι που διεκδικεί η Ελλάδα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 δισ. Ευρώ μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ενδεχομένως να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 15 του μηνός. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων το οποίο δεν θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός αλλά και η βιομηχανία. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επεκταθεί έως και το τέλος του 2020.   Ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, που παρακολουθείται μέρα με τη μέρα, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια επιδότησης του μισθού που θα χάσουν οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει το 40%-60% της απώλειας του καθαρού μισθού λόγω της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης, όπως και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Για να ενταχθεί κάποιος εργοδότης στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, που πιθανότατα να στηρίζονται στην ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιου είδους ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας (π.χ. διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση).

Μεταξύ των προϋποθέσεων που εξετάζεται να καθοριστούν για την κρατική επιδότηση των μισθών περιλαμβάνονται:

- Η δυνατότητα χρήσης του προγράμματος να γίνεται μόνο από επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την επιδημία.

- Ρήτρα απαγόρευσης ένταξης του συνόλου του προσωπικού στο καθεστώς της επιδότησης (και αυτό το μέτρο ισχύει στο εξωτερικό).

- Αυστηρά πρόστιμα για όσους εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν εργαζομένους που έχουν μπει σε καθεστώς επιδότησης.