ΕΚΤ για κοροναϊό: Θα λάβουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστούν

ΕΚΤ για κοροναϊό: Θα λάβουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστούν

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κάνει παρεμβάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, καθώς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργήσει για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο από τον κοροναϊό.

Η ΕΚΤ δίνει μία συντονισμένη μάχη οπισθοφυλακής μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη Πέμπτη, η οποία αναστάτωσε τους επενδυτές και τους συναδέλφους της στην τράπεζα. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό, όπως η Ιταλία, στην αγορά ομολόγων.

«Αν υπάρξει ανάγκη για παρέμβαση όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, θα ληφθούν μέτρα», τόνισε ο Χόλτσμαν. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα επεσήμανε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να περιορίσει τα «μη δικαιολογημένα» spreads (διαφορές) μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και να αυξήσει τις αγορές ομολόγων τους.