Κορονοϊός: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις για τις οποίες παγώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις για τις οποίες παγώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές

Αναλυτικά οι κατηγορίες

Για περισσότερες από 92.000 επιχειρήσεις οι οποίες κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά λόγω του κοροναϊού παγώνει η εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων ενώ σχεδιάζεται και η αναστολή πληρωμής των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες.

Με  υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι παρατάσεις για την καταβολή του ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορούν και όλες τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται αλλά και όλους τους επαγγελματίες των οποίων ο κύκλος εργασιών ή τα έσοδα θα υποστούν καθίζηση. Όσον αφορά στο ποιες υποχρεώσεις θα ανασταλούν, εκτός από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο –καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας- ότι θα συμπεριληφθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και ο τριμηνιαίος ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν ΦΠΑ για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ουσιαστικά, οι παρατάσεις θα αφορούν:

1.Όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών μέσα στον Μάρτιο. Πλέον ο κατάλογος μεγαλώνει καθώς μιλάμε για εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ

2.Όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα δείκτες οικονομικών συναλλαγών προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα κάνουν χρήση της παράτασης. Βέβαια, και αυτός ο κατάλογος μεγαλώνει και θα μεγαλώνει τις επόμενες ημέρες καθώς τα αναγκαστικά μέτρα θα επηρεάσουν πολλές επαγγελματικές κατηγορίες: μόνο τα εστιατόρια που αναμένεται να περάσουν πολύ δύσκολες ημέρες αλλά και όλος ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων, αριθμεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Ακόμη και οι δικηγόροι αναμένεται να υποστούν μείωση εισοδήματος λόγω της επικείμενης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Δεν λείπουν και περιπτώσεις επαγγελματιών που από μόνοι τους αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να αναστείλουν τη λειτουργία υπό τον φόβο μετάδοσης της νόσου.

Η παράταση πληρωμής τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων από τη ρύθμιση των οφειλών θα είναι 4μηνη ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τρίμηνη τουλάχιστον με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου θα πληρωθούν Ιούλιο και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Μαρτίου τον Ιούνιο.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό