Τα οικονομικά μέτρα για τον κοροναϊό: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών και δόσεων στην Εφορία για 4 μήνες

Τα οικονομικά μέτρα για τον κοροναϊό: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών και δόσεων στην Εφορία για 4 μήνες

Οι τέσσερις πυλώνες δράσης του υπ. Οικονομικών

Τους τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, είναι αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες, και η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Αναλυτικά, οι τέσσερις πυλώνες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας είναι:

1. Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών. Έχει τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες αναφορικά με θέματα που αφορούν στον κορωνοϊό. Έχει ήδη αποσταλεί προς όλους τους φορολογούμενους ενημερωτικό υλικό και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών. Θα δοθεί έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να περιοριστούν οι επισκέψεις πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

2. Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας. Καλύπτονται έκτακτα έξοδα για υγειονομικό υλικό, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, λειτουργία μονάδων εντατικής θεραπείας κλπ. Ήδη ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας έχει ενισχυθεί με 15 εκατ. ευρώ.

3. Πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο από κοινού με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία. Βασικές κατευθύνσεις θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διασφάλιση της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για τέσσερις μήνες σε κλάδους και επιχειρήσεις των οποίων έχει επιβληθεί η διακοπή λειτουργίας με κρατική απόφαση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης, αναστολή βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ για τέσσερις μήνες σε περιοχές όπου διακόπεται η λειτουργία για περισσότερες από 10 ημέρες. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ώστε ναπαρεμβαίνει το δημόσιο αποτελεσματικά στους κλάδους όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της δραστηριότητας.

4. Πρωτοβουλίες ώστε να αναληφθούν έγκαιρα συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας όσο και ενίσχυσης ρευστότητας και διασφάλισης της απασχόλησης. Η Ελλάδα θα ζητήσει να ληφθεί μέριμνα για την εξαίρεση των δαπανών από τον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Προτάσεις θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό