Τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

Τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

Φόρος 3% σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα ζέστανε την αγορά των νεόδμητων κατοικιών. Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα και το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σε σπίτια ηλικίας έως 5 ετών.

Σχετική έρευνα του Spitogatos.gr, δείχνει ότι η ζήτηση για αγορά νεόδμητων κατοικιών στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας είναι ζωντανή, με την πλειονότητα της προσφοράς να εντοπίζεται στα Βόρεια και Νότια προάστια της Αττικής και ανατολικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η  νούμερο ένα περιοχή με τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια διαθέσιμα προς πώληση στην Αττική είναι το Ελληνικό, με υψηλή μέση τιμή 4.163 ευρώ/τ.μ..

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο γειτονικός Άλιμος, με μέση τιμή 3.812 ανά τ.μ., ενώ κατά πόδας ακολουθούν ο Χολαργός, με τιμή προσφοράς 2.894 ευρώ/τ.μ., η Λυκόβρυση με 2.560 ευρώ/τ.μ. και η Ηλιούπολη με 2.630 ευρώ/τ.μ.. Τη 10άδα συμπληρώνουν τα Βριλήσσια, το Ηράκλειο, η Πεύκη, η Γλυφάδα και η Αγία Παρασκευή, με τα πωλητήρια να ξεκινούν από τα 2.518 ευρώ/τ.μ. (Ηράκλειο) και να φτάνουν έως και τα 4.534 ευρώ/τ.μ (Γλυφάδα).

Όσον αφορά στη συμπρωτεύουσα, οι περιοχές, όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος νεόδμητων κατοικιών, είναι η Θέρμη, με μέση τιμή 1.381 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν η Ευκαρπία με 1.066 ευρώ/τ.μ., η Τούμπα με 1.995 ευρώ/τ.μ., η Χαριλάου με 2.018 ευρώ/τ.μ. και η Πυλαία με 1.821 ευρώ/τ.μ..

Φόρος μεταβίβασης και απαλλαγές 

Μετά την αναστολή του ΦΠΑ 24% η αγορά κατοικίας επιβαρύνεται πλέον με φόρο μεταβίβασης 3%.  Ειδικά αν πρόκειται για απόκτηση πρώτης κατοικίας τότε ισχύουν αφορολόγητα ποσά που ανέρχονται σε:

  • 200.000 ευρώ εφόσον η αγορά γίνει από άγαμο,
  • 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή προτίθενται να εγκατασταθούν σε αυτή το αργότερο εντός δύο ετών από την αγορά. Η απαλλαγή του άγαμου παρέχεται και στον σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση, υπό τον όρο ότι έχει κατατεθεί αίτηση ή αγωγή διαζυγίου, τουλάχιστον, έξι μήνες πριν την αγορά του ακινήτου με την προϋπόθεση ότι ο γάμος θα λυθεί μέσα σε πέντε (5) έτη από την αγορά.