Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο κλειδί για τις αποφάσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο κλειδί για τις αποφάσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων

Οι σκέψεις για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

H κατάργηση του σημερινού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμο με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο φαίνεται πως αποτελούν το κλειδί το οποίο θα ξεκλειδώσει την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFA’s και SMP’s, αίτημα το οποίο έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αρκετές φορές χθες στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τόνισε την προϋπόθεση τήρησης των δεσμεύσεων και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση του ισχύοντος πλαισίου και τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις αλλαγές στο πτωχευτικό πλαίσιο. Eφόσον, το καλό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς συνεχίζει να τροφοδοτείται από υλοποίηση των δεσμεύσεων, τον Ιούνιο αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν αυξημένες πιθανότητες οριστικών αποφάσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s και εκταμίευση εντός Ιουλίου των πρώτων 650 εκατ. ευρώ που θα πέσουν στην οικονομία, αντί να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Έως τις 20 Φεβρουαρίου, οι θεσμοί αναμένεται να απαντήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα. Όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις Τζεντιλόνι, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει ζητήσει η αξιοποίηση των κερδών να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα προτείνουν οι θεσμοί. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν προχωρημένες σκέψεις ώστε τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα να διευρύνουν εμμέσως τον δημοσιονομικό χώρο. Με τον τρόπο αυτό, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως το Eurogroup θα μπορούσε και να δώσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης των φόρων με αναπτυξιακό πρόσημο και να μην αναγκαστούν ορισμένα κράτη να προσφύγουν στα κοινοβούλιά τους ( υπάρχει απροθυμία). Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα παράμενε στο ύψος του , στο 3,5% του ΑΕΠ και για το 2021 και για το 2022 αλλά από φέτος ο δημοσιονομικός χώρος θα ήταν αυξημένος.