Στο 1,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Κατά πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη ήταν ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με την Eurostat διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι του 2,6% συνολικά στη ζώνη του ευρώ.

Στον αντίποδα τον υψηλότερο πληθωρισμό κατέγραψαν η Κύπρος (4,5%) και η Εσθονία (4,2%). Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν 2,4% ενώ στην ΕΕ των 27 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7%, και 2,5% αντίστοιχα για τους δύο μήνες.

Σε ό,τι αφορά τον μέσο πληθωρισμό δώδεκα μηνών, η Ελλάδα και η Ιρλανδία κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό (1,8%) και τον υψηλότερο η Εσθονία (4,5%) και η Σλοβακία (4,1%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι βασικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη ήταν οι τιμές των μεταφορών (4,8%), των αλκολούχων ποτών και τσιγάρων (4,5%) και των ενοικίων (4,1%).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον 21ο κατά σειρά μήνα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπερνά το όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη σταθερότητα των τιμών.