100 δόσεις: Πότε λήγει η ρύθμιση για τα χρέη προς τους δήμους

100 δόσεις: Πότε λήγει η ρύθμιση για τα χρέη προς τους δήμους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τα χρέη τους προς τους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να εξοφλήσουν χρέη στους ΟΤΑ από τέλη, φόρους, κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά. έως και σε 100 δόσεις, αλλά και να απαλλαγούν πλήρως από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Ουσιαστικά δίνεται ακόμη μια «χρυσή» ευκαιρία σε οφειλέτες να εξοφλήσουν χρέη διαγράφοντας πρόσθετα βάρη. Οσοι επιλέξουν την εξόφληση των οφειλών τους σε  μικρότερο αριθμός δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερη απαλλαγή από προσαυξήσεις.

Ειδικότερα, η διαγραφή προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:

-  100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ

-  80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις

-  70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις

-  60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις

-  50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμα τα εξής: 

- Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Διαφορετικά, η αίτηση ακυρώνεται.

-  Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες και δεν μπορεί να υπολείπονται των 20 ευρώ. Μόνο η τελευταία δόση μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

-  Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5%.

-  Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα.

-  Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.