«Ανάσα» για την αγορά ακινήτων η αναστολή του ΦΠΑ 24%

«Ανάσα» για την αγορά ακινήτων η αναστολή του ΦΠΑ 24%

Πρόκειται να οδηγήσει στην απορρόφηση πάνω από 100.000 απούλητων διαμερισμάτων

Το πάγιο αίτημα της αγοράς ακινήτων ικανοποίησε η απόφαση της κυβέρνησης για τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ιδιοκτησίες που δεν αγοράζονται ως πρώτη κατοικία και έχουν οικοδοµική άδεια από την 1η Ιανουαρίου 2006, κάτι που δίνει σημαντική ώθηση στην αγορά, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το καθεστώς αυτό, από την έναρξη ισχύος της νοµοθετικής πρωτοβουλίας που τοποθετείται στα τέλη Νοεµβρίου-αρχές ∆εκεµβρίου, αλλάζει και στα ακίνητα θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3%. Για παράδειγμα, για διαμέρισμα που σήμερα πωλείται προς 100.000 ευρώ, ο αγοραστής θα απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε 24.000 ευρώ, πληρώνοντας μόνο φόρο μεταβίβασης 3.000 ευρώ.

Η αναστολή του ΦΠΑ 24% αναμένεται να οδηγήσει στην απορρόφηση του μεγάλου αποθέματος των πάνω από 100.000 απούλητων διαμερισμάτων, σε μια περίοδο που οι τιμές αυξάνονται, καταγράφοντας άνοδο 7,7% το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήµατος του 2018, σύµφωνα µε την ΤτΕ.

Επίσης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος η τριετής αναστολή του ΦΠΑ να ισχύσει µόνο για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν φέτος, καθώς θα υπήρχε ο κίνδυνος οριστικής απώλειας των επενδεδυμένων κεφαλαίων στα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί από το 2006 µέχρι σήμερα και παραμένουν απούλητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων.

Δείτε περισσότερα και λεπτομερή στοιχεία στο Έθνος της Κυριακής.