Μητσοτάκης στο Economist: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες

Μητσοτάκης στο Economist: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες

Ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη και την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον με αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.

«Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ηπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες, όχι μονο σταθερότητας, αλλά κυρίως προόδου», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε δε, ότι «και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμου, τόλμης και ανάπτυξης».

«Διαθέτουμε πλεόν τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έσπευσε να προσθέσει: «Όταν προς τα τελη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικρατηση του λαϊκισμου την πηγε πίσω. Τώρα ξέρουμε, ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους, δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι «η ΝΔ στην Ελλάδα, ανανεωμένη, κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και επισήμανε ότι «αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης». «Ειναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα», προσέθεσε.

Αποτελούμε μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται αυριο στη Βουλή, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια, που όχι μόνο έχει αναλαβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού» είπε.

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής, αλλά δημιουργικός συνομιλητής», για να τονίζει ότι «αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι η κυβέρνησή του εγγυάται «επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας», σημειώνοντας ότι «ήδη οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία». «Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν, ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη, αλλά για επενδύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε, ότι «στόχος μας, η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία, που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Απόδειξη, η προώθηση ώριμων σχεδίων, που είχαν παγώσει». Συμπλήρωσε, ότι «το σύνθημά μας είναι "ανάπτυξη για όλους" και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών».

Φορολογία, υποδομές, ενέργεια

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σχετικά με την φορολόγηση, τις υποδομές και την ενέργεια. Όπως είπε, το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και ότι τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν. «Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. Δέκα περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου».

Αναφερόμενος στην ενέργεια, είπε ότι «έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος». Για το φορολογικό είπε, ότι «διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Προχωρούμε την αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο. Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά. Σύντομα θα είναι υποχρεωτική για όλους και παντού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση» και πρόσθεσε ότι «είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύσης». Χαρακτήρισε δε στο σημείο αυτό «λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου».

Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες

Έκανε ακόμη ειδική αναφορά στα ακίνητα, τονίζοντας ότι «η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει. Οι τιμές αυξηθηκαν 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα και μειώνεται κατά 40% ο φόρος στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ένα «τολμηρό» -όπως το αποκάλεσε- μέτρο. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες, καθώς και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 μέχρι σήμερα, για ακίνητα που δεν έχουν πωληθεί.

Το 2020 η συζήτηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι αυτές οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους, σημειώνοντας ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έτυχε θετικής κριτικής, ενώ πρόσθεσε, ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ. Ακόμη, τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι καθοριστικός για την ανάληψη της βιωσιμότητας του χρέους.

Προέβλεψε δε, ότι η συζήτηση με τους εταίρους για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% θα ξεκινήσει εντός του 2020 και εκτίμησε ότι «η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας».

Το υγιές τραπεζικό σύστημα προϋπόθεση για υγιή οικονομία

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων. Έστειλε όμως και το μήνυμα, πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών, στους πελάτες που τις στηρίζουν. Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις, που ανακοινώθηκαν.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.