Ακίνητα: Στο σφυρί για απλήρωτους φόρους

Ακίνητα: Στο σφυρί για απλήρωτους φόρους

Χρέη σχεδόν 7 δις ευρώ στην Εφορία επιχείρησαν να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι – 2 στους 3 από τους 660.000 φορολογούμενους έχουν πληρώσει την πρώτη δόση

Το γκάζι των κατασχέσεων πατάει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στις 120 δόσεων ενώ  από τον επόμενο μήνα αρχίζει και πάλι να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητα κυρίως μεγαλοοφειλετών. Ηδη έχουν δρομολογηθεί 29 πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών από διαμερίσματα και γραφεία μέχρι αγροτεμάχια και εργοστάσια.

Από σήμερα όσοι θέλουν να γλιτώσουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν μόνο μια επιλογή. Να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Από το επόμενο έτος με την ενεργοποίηση της  νέας πάγιας ρύθμισης θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να κερδίζουν διπλάσιο αριθμό δόσεων, 24 για τις τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 για τις έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς. Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις. Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών.

Οι αριθμοί των 120 δόσεων

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία, πήγε καλά. Προσέγγισε περίπου 700.000 φορολογούμενους που επιχείρησαν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει  να μπουν σε αυτή καταβάλλοντας και την πρώτη δόση.

Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δις ευρώ  εκ των οποίων 4,5 δις ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δις ευρώ προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι με επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δις ευρώ (2,864 δις ευρώ κεφάλαιο). Στο ταμείο του δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.