Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών

Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών

Στόχος της κυβέρνησης η τόνωση της οικοδομής τόνισε ο Στέλιος Πέτσας

Έκπτωση φόρου που θα φθάνει έως και το 40% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα προβούν σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης κατοικιών, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΙ.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε, ότι η έκπτωση αυτή δύναται να εφαρμοστεί και αναλογικά, δηλαδή να συμψηφιστεί μαζί με κάποια άλλη οικονομική υποχρέωση του εκάστοτε πολίτη προς το κράτος, όπως για παράδειγμα μέσα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι, αν για παράδειγμα κάποιος προβεί σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης ή ενεργειακής θωράκισης ενός ακινήτου του ύψους 10.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου να αγγίζει τα 4.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόνισε, πως αν χρειαστεί, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση του τομέα της οικοδομής, ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης. «Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12% του ΑΕΠ και με την κρίση κατακρημνίστηκε. Αυτή την στιγμή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, που θα αντιστοιχεί στο 3% έως 4% του ΑΕΠ» είπε.

«Υπάρχει ένα μεγάλο στοκ κατοικιών απούλητο και δίνουμε ένα κίνητρο, για να αποκτήσουν τα χωριά κι οι πόλεις καλή όψη», τόνισε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τέλος στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση περιοχών που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάλειψη και κακή αισθητή τους.