Πώς θα δείτε μέσω του efka.gov.gr τα εκκαθαριστικά συντάξεων

Πώς θα δείτε μέσω του efka.gov.gr τα εκκαθαριστικά συντάξεων

Αυτή είναι η διαδικασία

Ξεκίνησε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (efka.gov.gr) η σταδιακή ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουαρίου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη ξεκίνησαν να αναρτώνται τα ενημερωτικά σημειώματα συνταξιούχων του Δημοσίου, πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πρώην ΝΑΤ, ενώ σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να αναρτηθούν, στις 17:00, τα ενημερωτικά σημειώματα πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία.

Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται, μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω πλήθος ενημερωτικών σημειωμάτων αφορά συντάξεις προ της 13ης Μαΐου 2016, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • 256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων.
  • 81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης, καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος, μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από τις 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.