Προϋπολογισμός 2020: Τι προβλέπει και ποιες είναι οι φοροελαφρύνσεις

Προϋπολογισμός 2020: Τι προβλέπει και ποιες είναι οι φοροελαφρύνσεις

Το μεγάλο στοίχημα του 2020 είναι η ανάπτυξη

Από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε το μήνυμα «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» με αρκετούς επενδυτές να  τον προσεγγίζουν  θέλοντας να ενημερωθούν για συγκεκριμένα στοιχεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με έμφαση μάλιστα στα ΕΛΠΕ. Ο υπουργός, από χθες το απόγευμα είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους funds και επενδυτικών σχημάτων. Οι συναντήσεις συνεχίζονται και σήμερα καθώς κάθε μισή ώρα ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να συναντάται με ομάδες 5 έως 15 στελεχών. Συνολικά θα δει 72 εκπροσώπους επενδυτικών funds.

Και όσο ο υπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους  τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού βρίσκεται στην τελική ευθεία κατάρτισης ενώ σχεδόν έτοιμες είναι και οι βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Όλα θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών που επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Το μεγάλο στοίχημα του 2020 είναι η ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7-2,8% ενώ δεν κρύβουν και τους φιλόδοξους στόχους ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να γράψει μπροστά τον αριθμό 3. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια η απουσία επενδύσεων ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση όταν κοιτούσε κανείς την ελληνική οικονομία. Ετσι, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί και τη νούμερο ένα πρόκληση. Αν η Ελλάδα το πετύχει αυτό, το 2020 μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμούς πέριξ του 3%.

Όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το 2ο εξάμηνο του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε στο 1,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να τρέξει με αρκετά υψηλούς ρυθμούς για να επιτευχθεί ο στόχος για 2,3%. Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος μπαίνουν οι βάσεις για υψηλότερο ρυθμό το 2020 δεδομένου ότι θα πάρουν μπροστά και οι εμβληματικές επενδύσεις (Ελληνικό κ.λ.π.).

Όπως όλα δείχνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2,7% για το 2020 ενώ για το τρέχον έτος η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί οριακά.

Πλεόνασμα

Ταυτόχρονα στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για πλεόνασμα της τάξης του 4% στο τέλος του 2019 κάτι που μένει να αποδειχθεί καθώς στις 7 Οκτωβρίου κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Όλα τα στοιχεία τόσο τα δημοσιονομικό όσο και οι ελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 «φιλτράρονται» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών να κλειδώσουν προϋπολογισμός και φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα.

Φορολογικό

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς περιλαμβάνει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων το οποίο βασίζεται αφενός στη μείωση των δαπανών αφετέρου στη χρησιμοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου οι δαπάνες μπορούν να περιορισθούν το 2020 κατά 1 δισ. ευρώ εξέλιξη που βοηθά σημαντικά την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ελαφρύνσεις του επόμενου έτους