Προϋπολογισμός 2020: Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ

Προϋπολογισμός 2020: Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ

Σήμερα η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους που ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) βρίσκονται  αγορά και κυβέρνηση. Τα στοιχεία θα δώσουν ένα πιο σαφές στίγμα για την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, μετά την ανάπτυξη μόλις κατά 1,3% που καταγράφηκε σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και θα παίξουν το ρόλο τους στις συζητήσεις που αναμένεται να ενταθούν με τους θεσμούς μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Στην παρούσα φάση, το μεγάλο ζητούμενο για τους θεσμούς αλλά και την αγορά είναι να καταγραφεί επιτάχυνση της ανάπτυξης κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με δεδομένο ότι το δεύτερο τρίμηνο ίσως αποδειχθεί καλύτερο από το πρώτο αλλά χαρακτηρίστηκε και από καθυστερήσεις που μοιραία συνοδεύουν μία προεκλογική περίοδο. Μια πρόγευση των εκτιμήσεων και των υποθέσεων στις οποίες θα πατήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται αύριο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την Ελλάδα σε μια πρώτη, ουσιαστική  συζήτηση και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τους άξονες του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συνεδρίαση γίνεται ενόψει του Eurogroup που θα γίνει στο Ελσίνκι στις 13 Σεπτεμβρίου όπου θα γίνει μια συζήτηση και σε πολιτικό επίπεδο για τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2020 το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να έχει πάρει το δρόμο προς τη Βουλή μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου που αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αμέσως μετά το Eurogroup αναμένεται να πιάσουν στην Αθήνα δουλειά τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ενώ οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, στις 23 Σεπτεμβρίου για μια ολιγοήμερη επίσκεψη.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα όρια και τα…περιθώρια του προϋπολογισμού του 2020, μιας χρονιάς που είναι εξ’ ορισμού κρίσιμη για τη δυναμική επίτευξης του πολιτικού στόχου περί μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το θέμα αυτό θα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο παρασκήνιο των συζητήσεων με τους θεσμούς τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς πρόκειται για το μεγάλο ζητούμενο από την πλευρά της Αθήνας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα θα παρουσιάσει αξιόπιστα δείγματα γραφής και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό ερώτημα παραμένει το εύρος των φοροελαφρύνσεων που μπορεί de facto να υλοποιήσει η χώρα τον επόμενο χρόνο αλλά και το πόσο βαρύ θα αποδειχθεί το καλάθι των εξαγγελιών στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Πάντως το κλίμα, όπως το μεταφέρουν παράγοντες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι θετικό για την πορεία του κυβερνητικού έργου έως τώρα και μεγάλο ζητούμενο παραμένει φυσικά η επιτάχυνση της ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία, σε περιβάλλον πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ενδεικτική είναι η συγκράτηση που σταδιακά είναι ορατή σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις για το μέσο ρυθμό ανάπτυξης φέτος και μεγάλο  στοίχημα παραμένει το εάν οι επιδόσεις στην οικονομία κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο θα σταθούν ικανές για να γράψει ο μέσος ετήσιος ρυθμός φέτος επίδοση άνω του 2%.